xcounter
#

Нова зброя для ЗСУ, щоб бити рашистів на 160 км з HIMARS: коли Україна може отримати такі боєприпаси

20152
Нова зброя для HIMARS та M270, рендер Saab
Нова зброя для HIMARS та M270, рендер Saab

У США розглядають можливість передачі ЗСУ нового високоточного озброєння для ракетних систем

Видання Reuters опублікувало матеріал, який свідчить про таке – у наступному році ЗСУ можуть отримати можливість бити зі своїх наявних західних ракетних систем на відстанях 160 км.

Так, наразі Пентагон обдумує пропозицію американської компанії Boeing надати таку можливість – передати Україні високоточні боєприпаси GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb), які можна використовувати з ракетних систем HIMARS та M270.

Читайте також: HIMARS взявся за російські САУ, на одну систему вистачає одного високоточного снаряду

Відзначається, що така пропозиція є "одним з близько пів дюжини планів із запуску у виробництво нових боєприпасів для України та східноєвропейських союзників Америки". Згідно з документом, з яким ознайомився Reuters, а також трьома джерелами, що знайомі з планами, GLSDB може бути доставлена в Україну навесні 2023 року.

Нагадаємо, що боєприпас типу GLSDB – це, по суті, відповідь на питання про те, що ж буде, якщо "схрестити" ракету та керовану авіабомбу, а точніше – некерований реактивний снаряд M26 та керовану авіабомбу GBU-38 SDB-I.

GLSDB боєприпас
Боєприпас GLSDB

Ця розробка вперше була продемонстрована у 2017 році компаніями Boeing та Saab – її головні переваги (крім, звичайно, точності та дальності) у тому, що наразі у світі є достатня кількість M26, водночас GBU-39 коштує близько 40 тисяч доларів кожен, що робить GLSDB як доступною, так і відносно дешевою.

Разом з тим, у цьому всьому є і свої підводні камені, бо виробництво GLSDB розпочнуть "до початку 2023" та з низькими темпами. Також у Пентагоні та Boeing відмовилися коментувати інформацію про постачання Україні GLSDB, але з іншого боку це не означає, що така можливість дійсно не розглядається.

Читайте також: Окупанти "проклали" дорогу з Криму до Мелітополя "в обхід" наших "Точка-У" та M142 HIMARS