xcounter
#

Якщо "схрестити" ракету та керовану авіабомбу, із HIMARS начебто можна буде ударити аж на 150 км

6511
Випробувальний пуск ракети GLSDB до M270 та M142 HIMARS у Норвегії, 2019 рік, зображення з відкритих джерел
Випробувальний пуск ракети GLSDB до M270 та M142 HIMARS у Норвегії, 2019 рік, зображення з відкритих джерел

Такий засіб доставки "бавовни" в тил рашистів виглядає перспективним, але він поки існує лише на рекламних рендерах

В одній із своїй публікацій польський портал Defence24стверджує, що консорціум в складі компаній Boeing та Saab "в найближчий час" сподівається отримати замовлення на реактивний снаряд типу GLSDB, призначений для стрільби із систем типу M142 HIMARS та M270.

Що це має бути за замовник, автори публікації не вказують. Але тут є цікавою сама концепція боєприпаса типу GLSDB, який є по суті "гібридом" некерованого реактивного снаряду M26 та керованої авіабомби GBU-38 SDB-I.

Читайте також: Яку кількість систем реактивної артилерії мають рашисти "в запасі", і що з цього отримають "чмобіки"
Елементи ракети GLSDB, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Вперше свою розробку під індексом GLSDB консорціум в складі Boeing та Saab презентував у 2017 році. За задумом, ця система має працювати так. Реактивний снаряд M26 виводить на певну висоту авіабомбу GBU-38 SDB-I, яка продовжує політ та за пологою траекторією уражає ціль.

Наведення авіабомби на фінальному етапі польоту має відбуватись за лазерним наведенням. Розробники заявляють, що така система начебто здатна уражати цілі на відстані до 150 км. Що значно вище за показник у 84 км від GMLRS.

Рендер шведської Saab, який зображає в польоті ракету GLSDB, зображення з відкритих джерел

Як основа для GLSDB був обраний саме некерований снаряд М26 тому, що країни Європи мають в запасі багато таких ракет, які були списані на хвилі відмови від касетної зброї після ухвалення "конвенції Осло" в 2008 році.

Цілком можливо, що за всі 5 років на систему GLSDB чисто тому, що під час випробувань цей боєприпас показав себе вкрай непрактичним у реальному застосуванні. Але сам вектор робіт по темі "як схрестити ракету та керовану авіабомбу", щоб збільшити глибину ураження тилу ворога та дальність доставки "бавовни" по об’єктам рашистів – виглядає доволі перспективним.

GLSDB перед влученням у ціль, ілюстративний рендер від Saab
Читайте також: Рашисти мають сотні САУ на прізвисько "Геноцид", але скільки з них справді доїде до фронту