xcounter
#

Рашисти мають сотні САУ на прізвисько "Геноцид", але скільки з них справді доїде до фронту

19801
САУ 2С5 "Гиацинт-С" армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів
САУ 2С5 "Гиацинт-С" армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Поки тенденція складається так – ЗСУ захоплюють таких САУ як трофеї більше, аніж знищують в бою з окупантами

Автори польського Defence24 висловили таке припущення – російські загарбники будуть все активніше знімати зі зберігання свої самохідні артустановки 2С5 "Гиацинт" калібру 152 мм, які також відомі як "Геноцид". Бо із таких САУ армія СРСР планувала стріляти атомними боєприпасами по військам НАТО у випадку великої війни. Хоча тут "Геноцид" - і про фактично відсутній захист для екіпажів цих САУ.

Рашистам може бути потрібна розконсервація "Гіацинтів", щоб компенсувати уже отримані втрати по артилерії. Наприклад, за консервативними оцінками аналітиків порталу Oryx, орки втратили уже мінімум 100 екземплярів САУ "Мста-С" різних модифікацій, та мінімум 78 одиниць САУ 2С3 "Гвоздика" калібру 152 мм. Або ще один мотив – щоб за рахунок кількісного нарощення САУ "Гиацинт" в строю окупаційних військ хоч якось "наздогнати" відставання від якісних показників артилерії ЗСУ.

Читайте також: Хаос у розвитку російських БМП: якими машинами воюють війська Росії, а які – розробляє її ОПК
САУ 2С5 "Гиацинт-С" армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

The Military Balance 2021 вказує, що на кінець минулого року армія РФ мала лише 100 САУ 2С5 «Гиацинт» в строю, і аж 850 САУ цього типу на базах зберігання. Автори Defence24 вважають, що масова розконсервація "Гіацинтів" дати рашистам одразу декілька переваг.

Такі САУ мають заявлену дальність стрільби від 8 км до 33 км. І за деяких умов окупанти можуть як мінімум намагатись використовувати 2С5 "Гиацинт" для ведення контрбатарейної боротьби проти ЗСУ. Особливо якщо оркам вдасться "прикрутити" до цього коригування вогню за даними БПЛА.

САУ 2С5 "Гиацинт-С" армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

В теорії, Росія може мати достатньо велику кількість військовозобов’язаних чоловіків категорії 40-50+, які в радянській армії пройшли навчання саме на 2С5 "Гиацинт". Відповідно, знімається проблема з підготовкою кадрів для такої САУ.

Обслуговування "Гіацинтів" теж в чомусь спрощене «завдяки» тому, що гусеничне шасі ГМ-123 зразка 1950-х років досі використовується в армії РФ. Зокрема як шасі САУ 2С3 "Акация" чи 2С4 "Тюльпан", або ж як шасі для ЗРК типів "Бук" та "Тор". Ну і врешті – "Гиацинт" рашистам "зручний" своєю "масовістю" на базах зберігання, бо завдяки цьому окупантам доведеться менше ламати голову відносно того, що рано чи пізно і на цих артсистемах стволи "відстріляють своє" та вийдуть із ладу.

САУ 2С5 "Гиацинт-С" армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Але те, що на перший погляд виглядає перевагою, насправді цілком може бути й недоліком системи.

Наприклад, якщо окупанти будуть активно використовувати розконсервовані 2С5 "Гиацинт" саме для контрбатарейної боротьби, то так артилеристи в рашистів закінчаться навіть швидше, аніж гармати. Вік резервістів категорії 40-50+ може "обіцяти" армії РФ заодно й проблеми з дисципліною, і тут рівень виучки для використання "Гіацинтів" взагалі втратить своє значення.

САУ 2С5 "Гиацинт-С" армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Ну а "масовість" САУ цього типу на консервації може означати зокрема, що м’яко кажучи не всі 2С5 "Гиацинт" зможуть взагалі виїхати із баз зберігання. Бо уже маємо приклад: "на папері" армія РФ має на консервації до 400 одиниць 2С4 "Тюльпан", а на практиці такі самохідні міномети доводиться просити взагалі у Білорусі.

Врешті, росіяни уже використовують на фронті проти ЗСУ розконсервовані "Гіацинти". І поки тенденція складається так, що наші війські більше трофеять таких САУ, аніж знищують в бою. За консервативними оцінками аналітиків порталу Oryx, за серпень-жовтень 2022 року рашисти втратили 9 одиниць 2С5 "Гиацинт", із яких 4 було знищено, 5 взяті як трофей.

САУ 2С5 "Гиацинт-С" армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Рашисти не тільки вивозять, але й також завозять снаряди в Білорусь: у чому "хитрість"