xcounter
#

Рашисти не тільки вивозять, але й також завозять снаряди в Білорусь: у чому "хитрість"

34426
Військовий ешелон рашистів, ілюстративне фото з відкритих джерел
Військовий ешелон рашистів, ілюстративне фото з відкритих джерел

Схоже, Лукашенко "поставив на потік" ремонт снарядів для рашистів на території Білорусі, та видачу назад такого БК російським окупантам для війни проти України

У відкритому доступі циркулює цифра, що за березень-вересень 2022 року російські окупанти вивезли з території Білорусі 65,08 тисяч тонн боєприпасів. Або ж 1940 вагонів із БК при середньому навантаженні в 33,5 тонн. З чого випливав наступний парадокс – Росія наче й готує новий удар зі сторони Білорусі, але водночас якби й забирає у білоруських військових їх запаси БК. І на цьому тлі не зовсім зрозуміло, як орки планують новий наступ із Півночі.

Але сьогодні портал Rail.insider звернув увагу й на іншу цифру – що за лютий-серпень 2022 року рашисти завезли на територію Білорусі 37,267 тисяч тонн боєприпасів, або ж 1390 вагонів при середньому навантаженні 26,8 тонн.

Читайте також: Білоруси на танки з "мангалами" почали чіпляти ще й відра, але від Javelin їх це не врятує
Вивантаження снарядів рашистів із вантажного критого вагону, ілюстративне зображення з відкритих джерел

На рівному місці "логістичних" парадоксів стає більше. Виходить, що за минулі 8 місяців війни російські окупанти не тільки забирали, але й привозили боєприпаси білоруським військовим, у співвідношенні 2:1.

Якщо "на вхід" йшли вагони із середнім навантаженням в 26,8 тонн, то "на вихід" - на 6 тонн більше. При цьому варто: повністю завантажений 152-мм снарядами критий вагон може взяти максимум 16 тонн боєприпасів, іншу вагу та простір у вагоні забирає укупорка до снарядів. Тим більш, що у напрямку Білорусі рашисти практикували й інші "формати логістики", наприклад возити у напіввагонах балістичні ракети до ОТРК "Искандер". В такому разі середня навантаження на вагон складає "усього" 7 тонн.

Росіяни везуть в Білорусь ракети до ОТРК "Искандер" у напіввагонах, січень 2022 року, фото з відкритих джерел

Відомо, що росіяни вивозили із Білорусі й іншу номенклатуру боєприпасів, наприклад постріли до БМП-2 чи протитанкові ракети. І як при цьому правильно рахувати середнє навантаження на вагон – не зовсім зрозуміло.

Але якщо ми співставимо показники у 1940 вивезених вагонів з БК та 1390 вагонів із завезеним БК, то побачимо – фактично, росіяни "віджали" у білорусів насправді на 72% менший обсяг боєприпасів, аніж вважалось раніше.

Якщо наша гіпотеза вірна, то виходить що близько 70% всіх ешелонів з БК у сполученні з БК рашисти спочатку "прогнали" "туди", а потім "назад". В чому тут "хитрість" - можемо зрозуміти, якщо в хрологічному порядку розташуємо такі цифри.

Росіяни вивозять з Білорусі свою потрощену техніку, квітень 2022 року, фото з відкритих джерел

У лютому 2022 року росіяни завезли в Білорусь 26, 77 тисяч тонн БК або 951 вагон, у березні – 8,09 тисяч тонн БК або 359 вагонів. І тут наче все логічно – це рашисти привезли боєкомплект для облоги Чернігова та Києва. Але ж у цей період уже були повідомлення від нашого Генштабу про те, що російські військові притягли із собою на цей напрямок некондиційні снаряди із Далекого Сходу, які доволі часто взагалі не спрацьовували.

Якщо подивимось цифри по вивозу БК за березень та квітень 2022 року, то тут наче все теж логічно - росіяни вивозили "додому" боєкомплект військ, що вчинили "акт доброї волі" та забрались геть із Київщини та Житомирщини. У березні 2022 року орки вивезли 26 вагонів із 297 тонн боєприпасів, у квітні 2022 року – 689 вагонів із 22,54 тисяч тонн боєприпасів. Загалом – 22,8 тисяч тонн боєприпасів, або ж на 36% менше від завезеного.

Росіяни вивозять з Білорусі свою потрощену техніку, квітень 2022 року, фото з відкритих джерел

Протягом травня-серпня 2022 року росіяни щомісяця вивозили із Білорусі в середньому по 195 вагонів з БК, або ж 6944 тони боєприпасів. Середнє навантаження складало 35,6 тонн на вагон. Схоже, що в цих ешелонах могли бути не тільки 152-мм снаряди, але й реактивні снаряди, протитанкові ракети чи гранати, або ж набої до стрілецької зброї.

За червень-серпень 2022 року росіяни завезли в Білорусь 80 вагонів із 2409 тонн боєприпасів. Такого завозу було б занадто мало, щоб хоч якось "компенсувати" білорусам той БК, який вони раніше віддали росіянам. Тому тут може бути таке припущення – схоже, цими ешелонами російські військові возили в Білорусь на ремонт свої "некондиційні" снаряди.

Тим більш, що у вересні 2022 року маємо такий "аномальний" скачок – росіяни тоді вивезли з Білорусі аж 442 вагони на 14,8 тисяч тонн боєприпасів, що у 3 рази більше (якщо по вагонам) за показник серпня 2022 року.

Узагальнююча інфографіка по вивозу боєприпасів із Білорусі в РФ, джерело - "Беларускі Гаюн"

Якщо деталізувати - за останні декілька місяців росіяни вивезли 13,3 тисячі тонн БК із білоруської станції "Центролит", Гомель. Поблизу знаходиться 1393-ий артилерійський склад боєприпасів, який має у заявленій спеціалізації також "ремонт боєприпасів". Ще один "постійний" пункт вивозу – 43-ий арсенал, на якому начебто відбувається технічне обслуговування та "реставрація" артилерійських снарядів (методом "протерти ганчірочкою із спиртом"), і де за часів СРСР зберігались ракети 8К17 до ОТРК "Ельбрус". Та 46-ий арсенал – там у білорусів насправді ще з часів СРСР може лежати до 100 тисяч тонн снарядів, які необхідно утилізувати.

Можливо, описані вище розрахунки виглядають заскладними. Але нам потрібна точність в оцінці військового потенціалу Білорусі, яка може прямо почати війну проти України на стороні Кремля.

Самохідні гармати "Гиацинт" калібру 152 мм білоруської армії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Стала відома кількість військ армії РФ у Херсоні та у Білорусі, а також розкритий задум підриву Каховської ГЕС