xcounter
#

Скільки боєприпасів передала Білорусь армії РФ за сім місяців: мова про десятки тисяч тонн

1428
Російські 152-мм САУ "Мста-С"
Російські 152-мм САУ "Мста-С"

РФ ледь не з перших днів повномасштабного вторгнення зрозуміла, що за боєприпасами треба буде йти до свого "союзника"

За сім місяців, з березня по вересень цього року включно РФ вивезла з Білорусі залізницею 65 089 тонн боєприпасів. Таку інформацію опублікував Telegram-канал "Сообщество железнодорожников Беларуси", який щомісяця відстежував вивезення боєприпасів.

Найменше боєприпасів РФ вивезла у березні – тоді це були "скромні" 297 тонн або 26 вагонів, наступного ж місяця, у квітні, РФ завезла собі рекордну кількість боєприпасів – 22 534 тонни або 689 вагонів.

Читайте також: РФ вже перекинула понад 10 військових ешелонів до Білорусі: де розміщує та які сили
рф білорусь боєприпаси
Як РФ вивозиза боєприпаси з Білорусі. Інфографіка:

Наступні чотири місяці, з травня по серпень, РФ стабільно вивозила з Білорусі по 6-8 тонн боєприпасів, а от у вересні, коли ЗСУ здійснили успішний контрнаступ на Харківщині, ця цифра збільшилася більш ніж вдвічі у порівнянні з попередніми трьома місяцями й становила 14 479 тонн або 442 вагони.

Але посилена допомога снарядами від Білорусі не допомогла армії РФ стримати наступ на Харківщині – зрештою, саме під час цього контрнаступу у окупантів "зламалась" ставка на "вогневий вал" – і насправді не через відсутність боєприпасів, а через надто повільний ланцюжок "виявлення цілі – видача цілевказівки – відкриття вогню".

бм-21 град боєприпаси
Затрофеєні ЗСУ на Харківщині 122-мм боєприпаси до РСЗВ БМ-21 "Град"

Як відзначається, основними отримувачами боєприпасів стали об’єднані стратегічні командування Західного, Східного та Південного військових округів, а також управління фінансового забезпечення міноборони РФ по Самарській області, 71-а зенітна ракетна бригада (в/ч 01879), а також штаб 76-ї десантно-штурмової дивізії (в/ч 07264) та в/ч 57229.

Звідси можна зробити висновок, що РФ вивозила з Білорусі різні типи боєприпасів, зокрема і для своїх систем протиповітряної оборони, тому порахувати, скільки одиниць боєприпасів отримала РФ з Білорусі, нереально. Втім – для розуміння масштабів – 65 089 тонн в артилерійських боєприпасах – це понад 1 млн снарядів, що насправді є значною кількістю.

Читайте також: США вже передали Україні понад 1 млн артилерійських боєприпасів: на скільки це реально багато