xcounter
#

США вже передали Україні понад 1 млн артилерійських боєприпасів: на скільки це реально багато

6862
Питання постачання боєприпасів - одне з ключових для ЗСУ
Питання постачання боєприпасів - одне з ключових для ЗСУ

Здається, що цілий мільйон снарядів, це астрономічна кількість, але насправді це лише один мільйон

Відповідно до звіту Пентагону США вже передало Україні понад 1 млн боєприпасів, мова йде про 903 тисячі снарядів у калібрі 155 мм та 180 тисяч у калібрі 105 мм, 3 тисячі високоточних Excalibur, а також 7 тисяч снарядів для дистанційного мінування RAAMS.

Водночас кількість у 1 млн боєприпасів може здаватися величезною. Тим паче, що, як повідомив міністр оборони України Олексій Резніков, кількість переданих боєприпасів від союзників перевищила кількість наявних в Україні станом на 24 лютого ще у червні. Окрім того, окрім США боєприпаси у калібрі 155-мм активно передають й інші союзники України, тобто було передано значно більше ніж 1 млн боєприпасів.

Читайте також: Що насправді бачать AWACS, які передають данні до ЗСУ щодо цілей: унікальне відео з борту E-3 Sentry під час патрулювання
m777

Але насправді це зовсім не астрономічна кількість. Умовно візьмемо 1,5 млн боєприпасів у калібрі 155-мм, а також кількість артилерійських систем переданих союзниками. І хоча точна кількість натівської артилерії у ЗСУ не розголошується, але орієнтовно мова йде про понад 200 артилерійських 155-мм систем, починаючи від перших M777, завершуючи вже виготовленими на замовлення САУ Zuzana 2.

Тобто на одну артсистему прибігає десь 7-7,5 тисяч боєприпасів, які передавались з квітня по жовтень. Тобто приблизно за повних 7 місяців, враховуючи кількість "стволів", то на одну гармату припадає близько 35-38 пострілів на добу. Для багатьох артсистем це близько 10 хвилин "роботи" у режимі чотири постріли на хвилину, а для автоматизованих, таких, як PzH 2000 - 3-4 хвилин.

155 мм снаряд
Одна палета вміщує 72 155-мм снарядів

Звісно це абсолютно апроксимовані розрахунки, але вони цілком демонструють, що цілий мільйон снарядів в теперішніх умовах, це лише один мільйон боєприпасів. І саме тому зараз мова йде про значне збільшення випуску боєприпасів у країнах НАТО, особливо в умовах, коли за нормативами Альянсу мінімальний запас, до якого деякі країни активно наближались, розрахований лише на 30 діб бойових дій.

Читайте також: ​Збираємо для 5-го окремого штурмового полку