xcounter
#

Якій армії Європи вистачить боєприпасів лише на два дні бойових дій та скільки коштує закрити таку прогалину

21780
Якій армії Європи вистачить боєприпасів лише на два дні бойових дій та скільки коштує закрити таку прогалину

Німецькі військові кажуть, що проблема насправді не нова і скаржаться на те, що від неї страждають навіть навчання

Якщо Німеччині довелося б вести бойові дії проти серйозного противника, наявного запасу боєприпасів у країні вистачило б на один-два дні бойового застосування – таку інформацію розповідає німецьке видання Business Insider.

Проблему з боєприпасами підтверджують як експерти та політики, так і безпосередньо представники військової промисловості – наразі Німеччина відстає від своїх зобов’язань перед НАТО, оскільки згідно зі специфікацією запасів боєприпасів має вистачити щонайменше на 30 днів.

Читайте також: Які запаси озброєнь насправді мала Німеччина, і що з цього реально могло бути поставлене для ЗСУ
ракетна система MARS II,
Вогонь з німецької ракетної системи MARS II, фото ілюстративне

Ця проблема насправді не стала якоюсь несподіванкою – про неї відомо давно, від нестачі боєприпасів страждають під час тренувань та навчань, на це вже давно скаржаться й безпосередньо військові. Причому у контексті "боєприпасів" говорять як про артилерійські снаряди, так і, наприклад, про 30-мм боєприпаси для БМП Puma.

бмп puma
БМП Puma, фото ілюстративне

Скільки саме боєприпасів не вистачає Німеччині відзначають у цифрах – наразі говорять про додаткові 20 млрд євро тільки на закупівлю боєприпасів, деякі експерти називають суму до 30 млрд євро у період до 2030 року.

Водночас наразі бюджет на закупівлю боєприпасів становить один млрд євро на рік – наразі є пропозиції збільшити його на 237 млн євро, і навіть на 500 млн євро – однак цього все одно недостатньо навіть для досягнення "мінімальних" 20 млрд євро до 2030 року.

Разом з тим, у німецькій оборонній промисловості роздратовані процедурами та процесами, пов’язаними з закупівлею боєприпасів, а також нерішучістю управлінням закупівель Бундесверу, оскільки навіть після повномасштабного нападу РФ на Україну, серйозних замовлень "оборонка" не отримала, хоча й пропонувала виробляти більше та швидше, зокрема й перейти на роботу в три зміни.

Читайте також: Німеччина пообіцяла якнайшвидше передати Україні свій сучасний ЗРК IRIS-T