xcounter
#

Що насправді бачать AWACS, які передають данні до ЗСУ щодо цілей: унікальне відео з борту E-3 Sentry під час патрулювання

E-3 Sentry - літак AWACS
E-3 Sentry - літак AWACS
23152

НАТО організувало постійний огляд повітряного простору та акваторії поблизу України на понад 800 км завдяки літакам AWACS і не приховує, що вся ця інформація передається у режимі онлайн до ЗСУ

Канадські журналісти з CBC отримали дійсно унікальну можливість та потрапили на борт одного з літаків AWACS E-3 Sentry, які регулярно здійснюються польоти поблизу з кордонами України та дозволяють виявляти об'єкти на дальності у сотні кілометрів.

На кадри потрапили вкрай цікаві деталі, а самі оператори та пілоти AWACS розповіли, як вони допомагають Повітряним Силам України.

Читайте також: Країни НАТО почали військові навчання поблизу кордонів з Білоруссю та Україною: у Литві - Iron Wolf, у Польщі - Puma

Самі літаки здійснюють вильоти з Німеччини й проводять місії протягом 12 годин мінімум під час яких наближаються до кордону з Україною чи Білоруссю на лічені кілометри. Зокрема на відео потрапив монітор з польотним завданням E-3 Sentry на якому видно район патрулювання.

CBC
Райони патрулювання AWACS у вигляді прямокутників з колами (CBC)

Ці райони цілком збігаються з наявними треками польотів від Flightradar24 та знаходяться на стику кордонів Польщі, Білорусі та України. Додамо, що паралельно AWACS можуть здійснювати польоти у небі Румунії.

Дальність виявлення цілей у небі ж Польщі цілком демонструє наступний кадр з відео. На ньому, щоправда, не українське небо, а район Балтійського моря та російський Калінінград.

E-3 Sentry
Огляд з E-3 Sentry (CBC)

І в цьому випадку дальність огляду E-3 Sentry повітряних та надводних цілей становить як мінімум 800 км. До речі точні показники цього параметру є секретними, офіційно повідомлялось лише про дальність понад 500 км.

E-3 Sentry україна огляд
Приблизний мінімальний огляд E-3 Sentry з району патрулювання

Також ніхто не приховує той факт, що AWACS, який прямо приписаний до НАТО, як організації, працює в інтересах України і передає данні відносно літаків, ракет, БПЛА та кораблів безпосередньо до ЗСУ у режимі реального часу. Більше того, апаратура E-3 Sentry дозволяє вести й радіотехнічну розвідку, фіксувати та локалізовувати російські РЛС.

"Поза камерою деякі оператори описують, як спостерігали, як російські радари зникають після ураження ракетами, які були випущені з українських літаків. А також заздалегідь бачили та надавали інформацію відносно раннього виявлення російських бомбардувальників та крилатих ракет, та відстежували російські військові кораблі у морі", - йдеться у сюжеті. Більше того одна з операторів AWACS розповіла, як українські літаки ганяють російські винищувачі.

E-3 Sentry
Екран огляду повітряного простору Білорусі у E-3 Sentry (CBC)

"Це було гарно... Це було круто. Вони дають відсіч і захищають країну, яку люблять і відтісняють росіян", - розповіла на камеру старший сержант повітряних сил США Аліса.

Зазначається, що такі польоти є регулярними і забезпечують постійний огляд повітряного простору України і поки один AWACS завершує свою роботу, інший вже виходить у район патрулювання.

Читайте також: США несподівано розгорнули 2-у бригаду 101-ої десантної дивізії поряд з кордоном України у Румунії