xcounter
#

Білоруси на танки з "мангалами" почали чіпляти ще й відра, але від Javelin їх це не врятує

8510
Білоруський Т-72БМ2 з "мангалом" під час демонстрації, жовтень 2022 року, фото з відкритих джерел
Білоруський Т-72БМ2 з "мангалом" під час демонстрації, жовтень 2022 року, фото з відкритих джерел

У Білорусі зробили вкрай дивний засіб, який нібито має обманути головку самонаведення Javelin

Армія Білорусі продемонструвала "аналоговнєтноє" рішення, яке на думку авторів "винаходу" має захистити танк від Javelin.

Ідея полягає у встановленні на танк спеціального "високотехнологічного" відра, яке кріпиться до кормової частини танка на трубі довжиною у декілька метрів. У саме відро закидають дрова, вугілля чи заливають рідке паливо та підпалюють.

Читайте також: Білоруський ОПК "навчився" варити "мангали" на Т-72, і ми навіть знаємо "замовника"
Білоруський Т-72БМ2 з "мангалом" та з відром, жовтень 2022 року, фото з відкритих джерел

Скоріш за все, на думку авторів "виробу", це має спантеличити тепловізійну головку самонаведення Javelin. Яка замість самого танка має захопити відро та влучити у нього. На всяк випадок, окрім відра, продемонстрований танк ще увішаний протикумулятивними решітками, включно з мангалом, від якого у РФ вже відмовились за цілком логічними причинами.

Звісно ж виникає логічне питання, а чи спрацює "відро". Бо ідея знаходиться "на поверхні" і виглядає вкрай простим та вкрай дешевим засобом захисту від Javelin, який коштує близько 100 тисяч доларів.

Білоруський Т-72БМ2 з "мангалом" під час демонстрації, жовтень 2022 року, фото з відкритих джерел

Тим паче, що дійсно бували випадки, коли Javelin влучав у розігріте каміння замість цілі, або взагалі не міг захопити об'єкт в умовах розігрітої пустелі. Але робити з цього висновок, що відро з дровами спрацює аналогічно - вкрай складно. Бо йдеться про випадки з поганою контрастністю, коли температура цілі не сильно відрізнялась від розігрітих на сонці інших об'єктів.

Також слід зазначити, що у пам'яті Javelin "зашиті" обриси цілей - як має виглядати сама бронетехніка з різних ракурсів і до "банку цілей" відро точно не входить.

Пуск FGM-148 Javelin, грудень 2021 року, фото з відкритих джерел

Інакше від такого засобу наведення було б мало толку на полі бою, де кількість полум'я та палаючої підбитої техніки доволі багато. І тоді від Javelin не було б жодної користі, бо він просто наводився на найгарячіший об'єкт.

Чи знають про це розробники цього "винаходу" - з максимальною долею вірогідності так. І єдиною відповіддю на питання навіщо це показувати - намагання додати впевненості екіпажам зі словами, що відро та наварений мангал роблять їх захищенішими.

Білоруський Т-72БМ2 під час демонстрації, липень 2022 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: Мєдвєдєв погрожує арештами, щоб "прискорити" поставки Т-72Б3 і Т-90М