xcounter
#

РФ полізла за 240-мм "Тюльпанами" до "сусіда", хоча втратила лише одну машину і має на зберіганні ще 390

42171
2С4 "Тюльпан"
2С4 "Тюльпан"

РФ хоче перекинути для своїх підрозділів в Україні більше самохідних 240-мм мінометів

Білорусь продовжує підсилювати російське військо своїм озброєнням та військовою технікою – черговою зброєю, за якою РФ полізла на бази зберігання Білорусі, став 240-мм самохідний міномет 2С4 "Тюльпан".

Так, як дізнався Defense Express з декількох власних незалежних джерел, у Білорусі на базі резерву танків було розконсервовано одразу 38 цих самохідних мінометів, які готують до відправки у РФ.

Читайте також: Як рашисти безглуздо розстріляли радянські міни "Смельчак" до "Тюльпанів"
2с4 тюльпан
Самохідний міномет 2С4 "Тюльпан"

Насправді якщо звернутися до довідника Military Balance за 2021 рік, то дізнаємося, що усього на озброєнні РФ мала 40 одиниць цих самохідних мінометів. І ще цілих 390 одиниць – на зберіганні, водночас дані щодо кількості "Тюльпанів" у Білорусі відсутні.

Водночас згідно з даними Oryx, усього з початку повномасштабної війни РФ втратила лише один самохідний міномет 2С4 "Тюльпан", причому його місцерозташування "підказали" самі рашисти.

Водночас виникає питання, чому РФ полізла на бази зберігання Білорусі, коли сама має сотні цих систем? Тут можна зауважити, що Oryx подає втрати згідно з фото та відео, що є у відкритих джерелах – тому насправді кількість знищених "Тюльпанів може бути більшою і РФ відчуває нестачу у цих системах.

Але, ймовірніше, причина більш "банальніша" і пов’язана з логістикою – бо після виведення у 1990-х років зі складу ЗС РФ своїх 2С4 "Тюльпан", РФ відправила їх на бази зберігання Сибірського та Далекосхідного військового округу, тому зараз вирішила їх не везти тисячі кілометрів, а взяти їх у Білорусі, щоб якнайшвидше перекинути в Україну.

Читайте також: Навіщо до військ Росії повернули "Малку" та "Тюльпан" – атомні знаряддя часів "Холодної війни"