xcounter
#

Рашисти мають "спосіб" на прізвизько "Геноцид", як добити своїх "кадрових" артилеристів

22143
САУ 2С5 "Гиацинт-С" армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів
САУ 2С5 "Гиацинт-С" армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Щоб поповнити втрати на фронті, армії РФ доводиться брати танки та САУ вже в Сибіру

У відкритому доступі з’явилось відео, яке вказує – росіяни везуть в сторону лінії фронту із міста Красноярск в Сибіру ешелон, на платформах якого стоять декілька вантажівок, 4 танки невідомого типу та 4 самохідні артустановки типу 2С5 "Гиацинт-С" калібру 152 мм.

Увагу на це звернув зокрема польський портал Defence24, автори якого стверджують – розконсервація радянських САУ цього типу начебто допоможе армії РФ поповнити свої втрати в знищеній самохідній артилерії, а додаткові "Гиацинт-С" начебто допоможуть посилити вогневу міць окупаційних військ.

Читайте також: Окупанти посадили своїх "чмобіків" на "сербські" БРДМ-2МС, і уже послали на фронт

Від Defense Express додамо наступне. Якщо увімкнемо звук на відео, то почуємо чиїсь емоційні вигуки. Це – стандартна "технологія" рашистів, коли вони намагаються "прикрити" свою реальну військову слабкість.

Тим більш, якщо враховувати поточний контекст подій – щоб перекривати свої втрати на фронті на Сході та Півдні від дій ЗСУ, росіянам доводиться "в оперативному режимі" гнати техніку вже із Сибіру. Бо, наприклад, Т-62 чи Т-90А орки знімали з консервації на базах зберігання в тимчасово окупованому Криму. Там "логістичне плече" значно коротше.

САУ 2С5 "Гиацинт-С" армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Справді, за даними The Military Balance, на кінець 2021 року армія РФ мала в строю лише 150 одиниць "Гиацинт-С", і аж 850 САУ цього типу на складах зберігання. Тому на перший погляд справа так і виглядає, що росіяни зможуть використати самохідні "Гіацинти" для відносно ефективного поповнення втрат по самохідній артилерії.

Якщо виходити із консервативних оцінок аналітиків порталу Oryx, за час війни проти України орки втратили мінімум 26 САУ 2С1 "Гвоздика", мінімум 66 САУ 2С3 "Акация", мінімум 76 одиниць 2С19 "Мста-С" і "лише" сім 2С5 "Гиацинт-С".

САУ 2С5 "Гиацинт-С" армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Але тут потрібно враховувати такі речі. Фактична дальність стрільби із "Гиацинт-С" складає всього 33 км, що значно менше, аніж в "натівських" системах калібру 155 мм. Бронювання корпусу цієї САУ складає всього 15 мм, а обслуга – взагалі не має жодного захисту, за що артустановка 2С5 і отримала прізвисько "Геноцид".

Тому ймовірно, "насичення" бойових порядків рашистів розконсервованими САУ "Гиацинт-С" матиме ефект зворотній від очікуваного ворогом – втрати по залишкам "кадрових" артилеристів армії РФ суттєво виростуть. Якщо не через вибухові травми, то точно через множинні уламкові поранення.

САУ 2С5 "Гиацинт-С" армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Рашисти могли б застосувати Т-62 як "вогневі мобільні точки", але просто кидають їх на Херсонщині