xcounter
#

Рашисти могли б застосувати Т-62 як "вогневі мобільні точки", але просто кидають їх на Херсонщині

8291
Т-62, ілюстративне фото з відкритих джерел
Т-62, ілюстративне фото з відкритих джерел

В армії РФ не знайшлось офіцерів з "модерним мисленням", які б могли "адаптувати" танки часів Хрущова до реалій війни проти України зразка 2022 року

Під ударами передових частин ЗСУ армія РФ відступає на Херсонщині, і з окупантів буквально "вивалюються" зокрема архаїчні танки Т-62. Наші бійці назбирали вже насправді як мінімум ротний комплект таких машин. Частина з них скоро воюватиме проти колишніх "власників", частина – ймовірно стане експонатами виставок.

Є певна логіка в тому, що саме трофейні Т-62 особливо "врізались" в інформаційний простір. Поява цих раритетних танків на полі бою в Україні була сприйнята так, що армія РФ навіть за допомогою архаїчної зброї готова воювати та наступати фанатично, до "переможного кінця". Тим більш, що Т-62 оснащений гарматою калібру 115 мм, яка ставить цю бойову машину за рівнем вогневої міці "десь посередині" між БМП-3 із 100 –мм гарматою та САУ 2С1 "Гвоздика" калібру 122 мм. Хоча тут і є своє "але" - прицільне обладнання на Т-62 стоїть те саме, що і за часів Хрущова, і насправді в РФ є не так багато танкістів, які уміють користуватись настільки "древньою" апаратурою.

Читайте також: Чи справді рашисти перегнали на фронт "індійські" Т-90S, і чи є "мангали" на цих танках
Кинуті на Херсонщині рашистські танки Т-62, джерело - Ukraine Weapons Tracker

Схоже, справжній корінь проблеми тут ось в чому – серед офіцерів армії РФ не знайшлось жодного, хто б мав "модерне" мислення, тому б міг адаптувати тактику застосування Т-62 до реалій війни зразка 2022 року проти України. Тобто – як використовувати ці старі танки в наступі чи в обороні проти добре озброєної піхоти регулярної армії, що ледь чи "не по вуха" насичена різного роду протитанковим озброєнням.

Бо російська (чи радянська) армія має "в пам’яті" лише одну, й принципово іншу тактику застосування Т-62 – проти погано підготовленої піхоти іррегулярних військ, що погано насичені протитанковою зброєю. І то, навіть на шляху настільки примітивного способу дій росіяни примудрялись робити доволі критичні помилки.

Кинутий на Херсонщині рашистський Т-62, джерело - Ukraine Weapons Tracker

Першою "великою війною" в строю армії СРСР для танка Т-62 стала саме війна в Афганістані. Там такі бойові машини разом із Т-54 і Т-55 зі складу мотострілецьких чи танкових частин служили як "стаціонарні вогневі точки" на блокпостах, або "самохідні вогневі точки" для підтримки штурмових дій десантних військ. Ще один рід дій – супровід логістичних колон.

Афганські моджахеди зразка 1980-х років не могли похвалитись широким набором протитанкового озброєння. Але навіть за таких умов їм вдалось знищити 147 радянських танків, що було насправді видатним досягненням.

Радянські Т-62 в Афганістані, 1986 рік, архівне фото з відкритих джерел

Т-62 був наскільки масовим, настільки й малонадійним танком. Радянський Союз виготовив аж 20 тисяч танків цього типу, але до 1990 року "дожило" лише 2 тисячі машин (і це з поправкою на "подарунки" країнам "народної демократії"). Із яких армії РФ перепало як "спадок" лише близько 1 тисячі машин цього типу.

Логічно, що Т-62 в строю армії РФ встиг повоювати в Чечні. Але що цікаво, російські джерела роблять акцент лише на форматі застосування цих танків під час Другої війни проти Чечні в 2000-х. Тоді російські офіцери, схоже, ще володіли критичністю мислення. Тому якось здогадались, що Т-62 навіть проти погано озброєної піхоти доволі часто "безпомічний". Тому для супроводу та захисту таких танків російські війська виділяли ЗСУ-23-4 "Шилка".

Російський Т-62 в Чечні, початок 2000-х років, архівне фото з відкритих джерел

Під час Першої та Другої воєн проти Чечні армія РФ втратила «всього» близько 220 танків, більшість з яких припадає на новорічний розгром в Грозному зразка 1995 року.

І тут доволі доречно провести такий семантичний ланцюжок. Кремль намагався воювати в Афганістані проти нерегулярної армії, і там примудрився втратити 147 танків. Належних висновків росіяни не зробили, тому їх втрати по танкам в Чечні виросли на 33%. Рашисти й тоді не зробили висновків зі своїх кривавих помилок, тому їх втрати у танках під час війни проти України вже в 10 разів більше, аніж під час обох воєн в Чечні.

Російський Т-62МВ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Звернемо увагу й на таке. В запасі у рашистів є навіть два варіанти "серійної" модернізації Т-62 – радянський варіант Т-62МВ, та російський варіант Т-62М зразка 2021 року. Але натомість армія РФ використовує лише "кустарні" методи захисту своїх Т-62, що схожі більше на "карго-культ". І цей фактор може вказувати на дві речі.

Оборонний бюджет РФ насправді доволі обмежений, його "точить" інфляція, тому Кремль не вважає можливим для себе витрачати гроші на "серійну" модернізацію "одноразових" Т-62. Коли генерали армії РФ планують свої операції, схоже, вони не враховують такий параметр, як життєвий цикл того чи іншого типу танків в умовах боїв.

Варіант "серійної" модернізації Т-62М, презентація якого відбулась під час "Армия-2022", зображення з відкритих джерел
Читайте також: Армія РФ отримає нові Т-80БВМ, а от модернізація Т-72Б3 пішла вслід за крейсером "Москва"