xcounter
#

Яку кількість систем реактивної артилерії мають рашисти "в запасі", і що з цього отримають "чмобіки"

35416
Рашистські БМ-27 "Ураган", ілюстративне фото довоєнних часів
Рашистські БМ-27 "Ураган", ілюстративне фото довоєнних часів

"На папері" росіяни мають аж 3 тисячі РСЗВ на базах зберігання. А по факту, схоже, їм доведеться згадати про архаїчні "Град-1" та навіть БМ-13 "Катюша"

Автори польського Defence24 задались цілком слушним питання – а які "запаси" по реактивним системам залпового вогню має в своєму розпорядженні армія РФ. Тим більш, що ставка на розконсервацію саме РСЗВ може мати свої переваги відносно "підйому зі зберігання" систем ствольної артилерії. Наприклад, мало того що РСЗВ мають більшу руйнівну силу, у них знос направляючих пускових установок відбувається повільніше, аніж знос стволів у "класичної" артилерії.

Маскування рашистського БМ-21 "Град" під час польових занять, ілюстративне фото довоєнних часів

Але з іншої сторони, щоб "підняти зі зберігання" свої реактивні системи залпового вогню, росіянам доведеться активно використовувати "канібалізм запчастин", бо нові РСЗВ російський ОПК й так не виготовляв до вторгнення в Україну. Мова була хіба що про модернізацію БМ-21 "Град" до стандарту "Торнадо-Г", та дослідну модернізацію системи "Ураган" до стандарту "Ураган-1М".

Читайте також: Таємний шлях боєприпасів з КНДР до РФ: для якої несподіваної системи могли попросити снаряди у Північної Кореї

Так от, коли автори Defence24 намагаються оцінити запаси рашистів по реактивній артилерії, вони використовують рівно ті самі цифри, що одночасно фігурують в Military Balance 2016 та Military Balance 2021 рік. А саме -що армія РФ начебто має на зберіганні близько 2 тисяч систем БМ-21 "Град", близько 400 одиниць 9П138 "Град-1", близько 700 одиниць БМ-27 "Ураган" та навіть 100 одиниць БМ-13, відомих як "Катюша".

Дослідний зразок рашистської системи "Ураган-1М", ілюстративне фото довоєнних часів

Але ці заявлені цифри варто поставити під сумнів як мінімум по двом причинам. Перша – якщо за Military Balance 2016 армія РФ мала "всього" 850 одиниць РСЗВ, то за Military Balance 2021 – уже близько 110 одиниць РСЗВ. Такий приріст майже на третину міг відбутись лише зняття з консервації певної кількості систем.

Наступний момент – російські окупанти уже у квітні-травні 2022 року почали знімати з консервації свої системи реактивної артилерії. Наприклад у квітні, як розповідав Defense Express, рашисти розконсервували мінімум 20 систем "Ураган" і декілька ТЗМ до них, у травні – декілька десятків систем "Град-1". Але ж і після цього, влітку 2022 року, у відкритому доступі були відео про те, що орки везуть до лінії фронту розконсервовані РСЗВ. Відповідно, загарбники зараз мають на зберіганні точно значно меншу кількість, аніж 3300 систем реактивної артилерії.

Реактивна система залпового вогню "Град-1", ілюстративне фото з відкритих джерел

Відповідно, коли в Кремлі планують подальше ведення війни, то напевно розраховують – розгорнуті з "чмобіків" частини та з’єднання зможуть отримати сотні систем БМ-21 "Град" та "Ураган". Але цілком можливо, що максимум "резервів", які є для "чмобіків" - десятки систем "Град-1" та навіть "Катюші".

І що характерно, самі рашисти можуть в цьому не бачити ніякої проблеми. Раз їх пропагандони уже видають за "перемогу" факт розконсервації гаубиць Д-1 часів Другої світової.

Пропагандистська демонстрація рашистської БМ-13 "Катюша", ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Рашисти прикрились жінками та дітьми, щоб в обхід санкцій красти електроніку для танків та "літаючих мопедів"