xcounter
#

Якщо Пентагон таки передаватиме ЗСУ високоточну систему GLSDB, можуть виникнути свої "нюанси"

13559
Випробувальний пуск ракети GLSDB до M270 та M142 HIMARS у Норвегії, 2019 рік, зображення з відкритих джерел
Випробувальний пуск ракети GLSDB до M270 та M142 HIMARS у Норвегії, 2019 рік, зображення з відкритих джерел

Але тут нам на руку гратиме швидкість взаємодії між Пентагоном та корпорацією Boeing

Учора стало відомо, що Міноборони США "обдумує" пропозицію корпорації Boeing передати Збройним Силам України високоточну систему GLSDB, поставка може відбутись весною 2023 року.

GLSDB – це по суті "гібрид" некерованої ракети M26 та керованої авіабомби GBU-38 SDB-I, такий боєприпас може відстрілюватись із систем M142 HIMARS та M270. І якщо Пентагон таки вирішить передати таку цікаву систему, в процесі можуть виникнути одразу декілька організаційних нюансів.

Читайте також: Одна із країн-союзниць США на практиці перевірить, наскільки реально отримати Tomahawk для ударів по ворогу

Давайте для початку звернемо увагу на таку деталь – взагалі-то розробником GLSDB виступає концерн американської Boeing та шведської Saab. Але от в історії з можливою передачею такого боєприпаса Україні фігурує лише американська корпорація. Що в свою чергу означає необхідність "утрясати питання" зі шведськими партнерами. Це насправді лише перший нюанс, більше можемо прочитати ось у цій публікації порталу The Drive.

Для початку, автори видання звертають увагу на таку обставину – досі GLSDB не застосовувалась в реальних бойових умовах, поле битви в Україні стане для неї першим. Відповідно, як можемо припускати, деяка "завіса таємності" при передачі такої системи для ЗСУ все ж матиме місце.

Елементи ракети GLSDB, ілюстративне зображення з відкритих джерел

"Завіса таємності" також буде і над питанням вартості кожного такого високоточного боєприпасу. Автори The Drive стверджують, що кожна GBU-38 SDB-I коштує лише 40 тисяч доларів, при тому що вартість ракети GMLRS може сягати 100 тисяч доларів. Але скільки по факту коштуватиме один GLSDB, і якими темпами зможуть виготовляти такий боєприпас, питання лишається відкритим.

Бо насправді що бомба GBU-38 SDB-I, що некерована ракета M26 – це насправді ресурс в чомусь обмежений (нагадаємо, що M26 мала касетну бойову частину, і була знята з озброєння багатьох країн Європи). Відповідно, якщо Пентагон купуватиме такий високоточний боєприпас для України, вартість на перших порах не розголошується.

GLSDB перед влученням у ціль, ілюстративний рендер від Saab

Але в цій історії є і фактори, що гратимуть нам на руку. GLSDB має заявлену дальність стрільби лише в 150 км, удвічі менше аніж ракета ATACMS. І щоб давати такий гібрид ракети та керованої авіабомби, на Капітолійських пагорбах принципових заперечень нема, на відміну від передачі в наші руки ОТРК.

В свою чергу, Boeing та Пентагон мають напрацьовані механізми "швидкісної" взаємодії. Відповідно, якщо рішення буде ухвалене, GLSDB в руках ЗСУ можуть стати символом активізації бойових дій та високточного очищення нашої землі від російських окупантів.

Рендер шведської Saab, який зображає в польоті ракету GLSDB, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Ракету MSE від Patriot PAC-3 успішно "відв'язали" від базової РЛС - чому це важливо для України