xcounter
#

Як рашисти пропонували Румунії відремонтувати радянську "Варшавянку" в обмін на зерно, і що з цього вийшло

63736
Румунська субмарина Delfinul, що належить до радянського проекту 877, ілюстративне фото з відкритих джерел
Румунська субмарина Delfinul, що належить до радянського проекту 877, ілюстративне фото з відкритих джерел

Схоже, проблеми із силовою установкою – це питома вада усіх підводних човнів проекту "Варшавянка", незалежно від країни-експлуатанта

У 2022 році Франція та Румунія підписали лист про намір закупити як мінімум дві дизель-електричні субмарини проекту Scorpene для румунських ВМС, орієнтовні затрати на що мають скласти 500 мільйонів євро. Та можуть виявитись значно більшими, бо експерти вважають, що Румунії насправді потрібно мінімум 3 субмарини.

В цьому контексті виникає питання про долю єдиної румунської субмарини Delfinul, що належить до радянського проекту 877 "Варшаванка", і відновлення якої в теорії могло би зекономити ресурси. Доля цього підводного корабля насправді така – ще з 1996 року румунський Delfinul стоїть в сухому доці, з того часу в море не виходив взагалі, а цифра можливих затрат робить відновлення в принципі недоцільним. Про це в своїй публікації пише румунський портал Defense Romania.

Читайте також: Рашисти лише зараз зробили партію атомних торпед "Посейдон", якими лякали ще 3 місяці тому
Румунська субмарина Delfinul, що належить до радянського проекту 877, ілюстративне фото з відкритих джерел

Румунія придбала свій єдиний підводний човен Delfinul у 1985 році, Радянський Союз продав цей корабель за 40 мільйонів доларів (за тодішнім курсом). Уже за 11 років служби ця субмарина втратила боєздатність, бо акумулятори розрядились. Їх заміна тоді коштувала 20 мільйонів доларів, і на той час румунська казна таких грошей не мала.

Тому питання відновлення румунського човна Delfinul майже 20 років "було підвішене у повітрі", та знову актуалізувалось аж у 2016 році. Тодішні підрахунки показували, що на ремонт силової установки цього підводного корабля затрати виросли уже до 30 мільйонів євро. А кожен рік відкладання ремонту коштував ще +2% до загальної вартості робіт. Тоді росіяни навіть зробили декілька достатньо заманливих пропозицій по ремонту єдиної субмарини румунських ВМС. Наприклад – в якості бартеру продати обладнання для нафтодобувної промисловості, або ж взагалі зерно, надлишок якого був у румунських селян. Але й тоді Румунія вирішила, що краще всього буде лишити все як є, і хай Delfinul далі собі стоїть у сухому доку.

Румунська субмарина Delfinul, що належить до радянського проекту 877, ілюстративне фото з відкритих джерел

Румунія прийняла таке рішення не тільки тому, що ремонт підводного човна Delfinul уже почав коштувати майже стільки, за скільки СРСР продав цей підводний корабель. Румунія виходила ще і з тої логіки, що РФ все рівно не зможе відремонтувати субмарину так, щоб вона відповідала стандартам НАТО. Відповідно – тратити ресурс на ремонт сенсу нема, тому єдиний підводний човен Румунії так і продовжує стояти «на приколі», не виходячи в море.

Схоже, хронічні проблеми із силовою установкою та недоцільність відновлення – це питома проблема усіх радянських підводних човнів проекту 877 "Варшавянка". І тут окрім Румунії також можна згадати і Польщу, у якої субмарина Orzel такого ж проекту також більше стоїть на ремонті, аніж плаває. Ну і звісно – про рашистський Чорноморський флот в тимчасово окупованому Криму. Котрий зокрема має підводний човен "Алроса" проекту 877, що уже восьмий рік не вилазить із ремонту.

Рашистський підводний човен "Алроса" в тимчасово окупованому Криму, осінь 2022 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: Які реальні характеристики гіперзвукового "Циркона", яким рашисти "лякають" США