xcounter
#

Що б могли поставити Австрія та Угорщина, які навідріз відмовилися передавати зброю Україні

13200
Угорський ЗРК "Куб", фото ілюстративне
Угорський ЗРК "Куб", фото ілюстративне

Угорщина та Австрія не мають аж надто багато зброї, але потрібні зразки все ж таки можна було б знайти

Міністри оборони Австрії та Угорщини – Клаудія Таннер та Крістоф Салай-Бобровніцкі, під час спільної конференції виступили із заявою, що ці дві країни домовилися не постачати зброю в Україну. Таку інформацію повідомляє видання Euractiv.

Причина доволі заїжджена – бояться ескалації. Мовляв, якщо будуть постачати зброю Україні, то ризикують, що війна може прийти в Європу. Водночас подивившись у довідник Military Balance, то можемо подумати, а що ж могли б поставити нам ці країни і наскільки взагалі значною є така "втрата"?

Читайте також: Скільки часу потрібно, щоб розгорнути спільне виробництво сучасної БМП на прикладі Угорщини та KF41 Lynx

Якщо говорити про Угорщину, то тут маємо наступне. З бронетехніки вона має 44 танки Т-72M1, ще чотири Leopard 2A4HU, 120 одиниць БТР-80А/АМ та 260 БТР-80 і ще пару десятків бронемашин. Артилерія доволі "куца" – 31 гаубиця Д-20 та 82-мм міномети, і ще в 2022 році отримала перші чотири PzH 2000.

Також з "цікавого" - гелікоптери: шість Ми-24В, два Ми-24П, 20 одиниць H145M, п’ять Ми-17 та три Ми-8 і ще десять Ми-8 на зберіганні. І ще 16 ЗРК "Куб" та невідома кількість ЗРК Mistral.

З огляду на цей список можна припустити, що "максимум", на який би "розродилася" Угорщина – це декілька десятків бронетранспортерів та, ймовірно, якісь гелікоптери. Ті ж Т-72М1 – хіба що за умови "кругового" обміну в обмін на Leopard 2.

Щодо Австрії, то тут варто звернути увагу на бронетехніку – 56 танків Leopard 2A4, 112 БМП Ulan (ASCOD), 112 колісних бронемашин Pandur, 216 бронеавтомобілів Dingo 2 та IVECO LMV. Ще до того ж 49 інженерних бронемашин.

БМП Ulan (ASCOD)
БМП Ulan (ASCOD)

З артилерії – 48 САУ M109A5ÖE, які вже знайомі ЗСУ, а також 40 мінометів sGrW 86 калібру 120- мм на зберіганні. У підсумку можна було б сказати, що Австрія якраз могла б як стати одним з членів "танкової коаліції" для ЗСУ, так і посилити як бронею, так і артилерією.

Читайте також: Стало відомо, як австрійські двигуни Rotax потрапляють на іранські БПЛА: їх просто могли красти з приватних літаків