xcounter
#

Стало відомо, як австрійські двигуни Rotax потрапляють на іранські БПЛА: їх просто могли красти з приватних літаків

Стало відомо, як австрійські двигуни Rotax потрапляють на іранські БПЛА: їх просто могли красти з приватних літаків
54737

Іранський БПЛА Mohajer-6 використовує австрійський двигун Rotax ​912, який міг потрапити до нього вкрай цікавим шляхом

Детальний "розтин" іранського розвідувально-ударного дрона Mohajer-6, який був вкрай акуратно "приводнений" ЗСУ під Одесою наприкінці вересня, показав наявність у ньому цілого ряду західних комплектуючих. Японська, американська та китайська електроніка, а також австрійський двигун Rotax 912, все - комерційного призначення.

Відносно останнього, то австрійська компанія вже повідомила, що не давала жодних дозволів на їх продаж, включно через дистриб'юторів, не тільки до Ірану, але й до РФ. І насправді жодної новини у використанні Іраном двигунів від Rotax немає, бо їх також помітили на іншому розвідувальному БПЛА Shahed-129.

Читайте також: Танки Abrams і літаки F-16 для ЗСУ: Резніков вірить, що ми отримаємо цю зброю – і пояснює чому

Але, як пише американське видання The Drive, за цією історією може ховатися не таємні контрафактні постачання, а доволі дивна хвиля крадіжок двигунів Rotax 912 з приватних літаків. Справа в тому, що Rotax 912 є одним з бестселерів на ринку легкої авіації й за час існування цього двигуна з 1989 року було випущено понад 50 тисяч моторів.

Rotax 912
Rotax 912

Ця хвиля розпочалась у 2000 році й за 12 років було викрадено понад 130 двигунів Rotax 912 та 6 двигунів Rotax 914. Більшість з цих крадіжок відбулись у країнах ЄС, для них був характерний єдиний почерк з вкрай обережним професійним демонтажем двигуна та обходом охороні.

На першому місці серед крадіжок - Великобританія з 36 випадками, потім Німеччина - 31 двигун. Також крали двигуни у США - 7 одиниць, та РФ - 4 одиниці. Все це доволі сильно обговорювалось серед пілотів легкої авіації, деякі з яких почали встановлювати GPS-маяки на свої двигуни.

Найбільше крадіжок відбулось у 2016 році, коли поцупили 18 моторів, а вже у 2021 році вони зменшились до п'ять крадіжок. Більше того, крали лише двигун без лопатей, і не просто будь-який Rotax 912, а лише з модифікації під низькі оберти.

Зловмисники чудово знали на яких літаках який двигун встановлений і не чіпали машини з іншими двигунами чи високообертовими версіями Rotax 912. Всі операції зі 110-кг моторами проводились за доволі короткий час, з максимальною обережністю та вмілим демонтажем зайвого обладнання. І жодний з цих двигунів чи його частина не була знайдена.

Результат роботи грабіжників у Великобританії

Все це дозволяє зробити припущення, що одним з джерел постачання двигунів Rotax до Ірану якраз і були ці крадіжки. І звісно вони не були є єдиним джерелом. Тегеран має цілу мережу підставних фірм та десятиріччями організовував контрабанду. Наприклад, у 2014 році у Німеччини були затримані іранці, які під виглядом двигунів для гідроциклів намагались вивезти 61 мотор, які могли бути використанні у безпілотних апаратах.

Скроріш за все мова йде про двигуни Limbach 550, які є оригінальною версією MD-550 китайського виробництва, які використовуються у дронах-камікадзе Shahed-136.

Читайте також: У США вже прямо говорять, що розгорнули у Середземномор'ї авіаносну ударну групу проти РФ (відео)