xcounter
#

Фахівці ГУР МОУ "розібрали на гвинтики" іранський Mohajer-6, і знайшли там дещо "незвичайне"

29303
Іранський безпілотник Mohajer-6, ілюстративне фото з відкритих джерел
Іранський безпілотник Mohajer-6, ілюстративне фото з відкритих джерел

Наші спеціалісти уже шукають спосіб, як "приручити пташку" й поставити її в стрій ЗСУ

У вересні 2022 року сили протиповітряної оборони України "приземлили" розвідувально-ударний БПЛА іранського виробництва Mohajer-6. Фахівці Головного управління розвідки Міноборони України уже встигли досконало вивчити цей трофей і з’ясувати, звідки Іран може брати комплектуючі для виробництва своїх безпілотників. Про це йшлось в сюжеті ТСН, пише Liga.net.

В цьому сюжеті йшлось саме про той Mohajer-6, якого наша ППО збила біля Одеси 23 вересня 2022 року. На це вказує дірка в двигуні цього літального апарату.

Читайте також: Рашист зі "Ступором" спостерігав, як БПЛА "розстрілює" його позицію: чергова безпорадність російської зброї
Рашистський Mohajer-6 іранського виробництва, що став трофеєм ЗСУ у вересні 2022 року, фото - Міноборони України

Дрон був виготовлений лише у лютому 2022 року. Й не виключено, що це був насправді один із перших його бойових вильотів. Але що найцікавіше – іранці намагались максимально стерти усі "сліди", які б могли вказувати на завод-виробника цього безпілотника, або ж на країну походження комплектуючих, які використовувались для виготовлення Mohajer-6.

Із "незвичайного" - Іран чомусь спочатку маркує свої вироби неграмотними написами англійською мовою. А потім їх чомусь стирає, хоча здавалось би – навіщо англійська мова при всій "антизахідній" орієнтованості Ірану.

Іранські Mohajer-6, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Із реально цікавого – виявилась, що "начинка" Mohajer-6 має переважно імпортне коріння. Силова установка має австрійське походження, камери – японського, китайського та американського походження. Такі елементи мають виключно "цивільне" призначення. Звідки вони були взяті – було важливо з’ясувати, щоб ускладнити доступ Ірану до поставок таких комплектуючих.

Цікаво, що наші фахівці уже намагаються "приручити" іранський Mohajer-6, щоб його могли використовувати ЗСУ для утилізації рашистів. Але для цього потрібно ще відтворити апаратуру управління цим безпілотником.

За попередніми даними, в розпорядженні армії РФ може бути до 20 одиниць Mohajer-6, із яких уже втрачено 5 одиниць.

Іранські Mohajer-6, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Яку ще зброю Іран може отримати від Кремля в обмін на "мопеди", і що взамін може мати армія РФ