xcounter
#

Щоб почати штампувати "літаючі мопеди", іноді можна обійтись і без західної електроніки

Північна Корея демонструє на параді свої БПЛА, ілюстративне фото з відкритих джерел
Північна Корея демонструє на параді свої БПЛА, ілюстративне фото з відкритих джерел
26649

Особливо, якщо твій сусід Китай, а санкції Заходу не заважають купувати дрони-мішені виробництва США

Міжнародний інститут стратегічних досліджень (IISS) свій черговий блог присвятив програмі Північної Кореї по розробці розвідувальних БПЛА. Приводом для такої теми стала раптова атака дронів КНДР, які змогли без перешкод вторгнутись у повітряний простір Південної Кореї, засоби ППО якої зробили понад 100 пострілів, але жоден із північнокорейських "літаючих мопедів" збити так і не змогли.

Автори IISS зокрема зазначають, що на "середину минулого десятиріччя" (тобто орієнтовно 2015-ий рік) Північна Корея уже мала в своєму розпорядженні близько 300 літальних апаратів різних типів, які могли використовуватись не тільки як мішені, але й для ведення розвідки чи можливо навіть ударів по наземним цілям.

Читайте також: Чи можна обійти санкції так, щоб "наштампувати" 180 ракет для доставки ядерної зброї на 400 км
Так виглядає базовий для Північної Кореї завод по виробництву БПЛА, зображення наводить IISS

Особливо показовим виявився "заліт" північнокорейських БПЛА у повітряний простір Південної Кореї відбувся у 2017 році. Тоді "літаючий мопед" КНДР зміг заглибитись у повітряний простір РК орієнтовно на 500 км та безперешкодно відзняти позицію протиракетного комплексу THAAD.

Але потім "щось пішло не так", і цей літальний апарат потрапив у руки південнокорейським спеціалістам. Як виявилось, для ведення розвідки військові Північної Кореї використовували перероблені "комерційні" дрони типів Trancomm SKY-09 та UV10, придбані в Китаю через підставні фірми.

Північнокорейський дрон на базі китайського UV10, що потрапив у руки спеціалістів Південної Кореї у 2017 році, фото з відкритих джерел

Кожен з цих типів БПЛА мав польотну менше 25 кг, та був розрахований на дистанцію польоту менше 300 км. Але мало того, що північні корейці зуміли удвічі збільшити дальність польоту, ці "літаючі мопеди" також виявились стійкими до завад засобів РЕБ або ж перешкод для руху за GPS. Бо ці дрони були запрограмовані на політ за наперед заданими координатами, та на здатність продовжувати рух навіть після втрати зв’язку з оператором.

"Оборотною стороною медалі" виявилась нездатність північнокорейських розвідувальних БПЛА передавати дані в режимі он-лайн. Безпілотник мав долетіти назад до позицій своїх військ, щоб оператори зуміли вилучити та вивчити відзняті фото.

Уже тоді на "літаючих мопедах" КНДР були виявлені GPS-трекери канадського виробництва, придбані в обхід санкцій. Та навіть купівля дронів китайської розробки була порушенням ембарго ООН. Але Захід на це тоді "очі закрив".

Підбитий північнокорейський дрон на базі китайського Trancomm SKY-09, ілюстративне фото з відкритих джерел

Щоб вдосконалити власну індустрію виробництва безпілотників, Пхеньян за останні декілька років купував моделі не тільки радянських чи російських БПЛА, але й також – дрони-мішені виробництва США, які могли "перекочувати" до країн Близького Сходу. В теорії, сам факт таких закупівель також є порушенням санкцій від світового співтовариства, хоча чи були тоді можливості цьому завадити – питання відкрите.

Також лишається відкритим питання, наскільки широкий зараз має Північна Корея доступ до радіолокаційних технологій та електроніки західного виробництва, щоб створити "повноцінні" розвідувальні БПЛА із максимально широким потенціалом. Але, на жаль, КНДР цілеспрямовано рухається по цьому шляху. Використовуючи зокрема ті можливості, які дає комуністичний Китай.

Північна Корея демонструє на параді свої БПЛА, фото - Reuters
Читайте також: Як Північна Корея виготовляла свої копії Т-62 і Т-72, і чи перепадуть такі танки "чмобікам"