xcounter
#

Чи можна обійти санкції так, щоб "наштампувати" 180 ракет для доставки ядерної зброї на 400 км

19031
 Північнокорейські пускові установки для балістичних ракет KN-25, 1 січня 2023 року, фото з відкритих джерел
Північнокорейські пускові установки для балістичних ракет KN-25, 1 січня 2023 року, фото з відкритих джерел

У цій історії мова не про російський "Іскандер", а про його "дешевший" аналог калібру 600 мм

Пропагандистські ресурси Північної Кореї 1 січня 2023 року оголосили, що збройні сили КНДР отримали на озброєння аж 30 мобільних пускових установок на гусеничному шасі, кожна з яких може нести до 6 балістичних ракет під індексом KN-25. При цьому Північна Корея провела як мінімум три пуски таких балістичних ракет 31 грудня 2022 року, та мінімум один пуск 1 січня 2023 року.

Ракети під індексом KN-25 мають підтверджену дальність стрільби до 400 км. Північнокорейський режим стверджує, що такі ракети начебто здатні бути носіями тактичної ядерної зброї, пише західний портал NK News.

Читайте також: Якщо рашисти захочуть обстріляти Україну із "Полонеза", чи справді Китай не дасть ракети
Північнокорейські пускові установки для балістичних ракет KN-25, 1 січня 2023 року, фото з відкритих джерел

Відзначається, що балістичні ракети під індексом KN-25 вимагають у Північної Кореї значно менше ресурсів для виготовлення, аніж ракети під індексом KN-23 – фактично копія російської балістичної ракети 9М723 до ОТРК "Искандер".

Цікаво, що КНДР називає свої KN-25 взагалі "реактивними системами залпового вогню калібру 600 мм". Хоча це якась занадто монструозна "РСЗВ" виходить, з можливістю доставки ядерної зброї на дальність до 400 км.

Воєнно-політичне керівництво Північної Кореї на тлі балістичної ракети KN-25, 1 січня 2023 року, фото з відкритих джерел

Північнокорейські пропагандисти показали на своїх фото ті самі 30 ПУ на гусеничному шасі для KN-25, за логікою, відповідно до них має бути виготовлений боєкомплект від 180 балістичних ракет. На перший погляд, виготовити аж дві сотні БР для країни-ізгоя під санкціями може бути непосильним завданням, або, як мінімум, значно важчим ніж 30 пускових.

Але з іншої сторони, тут варто пригадати той факт, що в 2022 році КНДР провела рекордну кількість пусків ракет, зокрема – аж 80 лише за перший тиждень листопада цього року, при цьому в хід йшли і старі "Скади", і нові KN-25. Reuters навіть окремо розповідав, як Північна Корея може обходити санкційні заборони, щоб продовжувати свою ракетну програму.

Пуски балістичних ракет, які Північна Корея провела 7 листопада 2022 року, на двох нижніх слайдах - пуски ракет KN-25, колаж Reuters

Такі спостереження за ракетною програмою Північної Кореї для нас має цілком практичний зміст. Бо це, наприклад, дозволяє оцінити, наскільки санкції Заходу в принципі здатні "просадити" потенціал рашистів виготовляти нові ракети для нових обстрілів України.

Читайте також: Рашисти використовують крилаті ракети Х-101, виготовлені в четвертому кварталі 2022 року