xcounter
#

Якщо рашисти захочуть обстріляти Україну із "Полонеза", чи справді Китай не дасть ракети

20729
Білоруський ракетний комплекс "Полонез", ілюстративне фото з відкритих джерел
Білоруський ракетний комплекс "Полонез", ілюстративне фото з відкритих джерел

І чому ці білоруські ракетні установки можуть стати "ціллю №1" для ЗСУ, якщо Лукашенко прямо вступить у війну на стороні Кремля

На рівні неофіційних розмов час від часу виникає тема, що росіяни начебто можуть для чергового обстрілу України використати ракетні комплекси "Полонез" збройних сил Білорусі. Тим більш, що масла у вогонь по цій темі іноді підкидають рашистські пропагандони, для яких білоруський "Полонез" - єдина можливість "помацати" щось "хаймарсоподібне".

Як контраргумент іноді можна почути, що раз "ядром" білоруського "Полонеза" виступають насправді китайські ракети А200 та балістичні М20, то значить Пекін "у випадку чого" просто не дозволить Мінську такі ракети відстріляти. Але можливо, що тут в нас до Піднебесної – доволі завищені очікування.

Читайте також: Росія хотіла поставити аж 200 ракет "Калибр" на "Дмитрий Донской", але човен піде на утилізацію
Китайська ракета М20 для запуску з комплексу "Полонез", що має дальність стрільби до 300 км, фото з відкритих джерел

Можна почати з рівня логічної редукції. Можливо, Китай справді зацікавлений у збереженні певної стабільності на території Білорусі, яка по суті продовжує бути транзитером в рамках "Великого шовкового шляху". Тому, наприклад, китайцям і невигідно, щоб фактично їх ракети відстріляли з "Полонезів". Але ж за такою логікою Пекіну невигідні "рухи" Лукашенка по темі переоснащення літаків білоруських ВПС під тактичну ядерну зброю, про що диктатор Білорусі нещодавно вкотре заявив. А так виходить, що Лукашенко хоче перетворити Білорусь на "країну-камікадзе", яка метатиме "спецБЧ" із дозвукового Су-25, а Китай це аж ніяк не хвилює на жодному з рівнім комунікації.

Пуск ракети білоруського комплексу "Полонез", фото з відкритих джерел

Врешті, в практиці Китаю уже була історія, коли його керовані ракети А200 та балістичні М20 до по суті аналога "Полонеза" потрапили в руки "третьої сторони", що західною мовою означає "потрапляння технологій в руки ворога". Але сам Пекін така історія, схоже, взагалі ніяк не схвилювала. Тут мова про Ефіопію, яка в свій придбала деяку кількість тих самих "Полонезів", але під позначенням AR-2.

Коли у 2020 році у цій африканській країні почався конфлікт між урядовими силами та інсургентами із "Сил звільнення Тиграю", усі ефіопські AR-2 потрапили в руки "Тиграю". Інсургенти ж одразу скористались своїми трофейними "Полонезами", та відстріляли у грудні 2020 року з них балістичні ракети М20 та керовані А200 по двом авіабазам та навіть Аддіс-Абебі. Збройні сили Ефіопії по суті втратили свій "ракетний щит", отриманий від Китаю. Але це, схоже, аж ніяк не означало "охолодження" відносин з Піднебесною. Бо, наприклад, у 2021 році ефіопські урядові війська отримали китайські БПЛА сімейства Wing Loon з повним комплектом керованого озброєння до них. Розгорнутіше про цю історію можна прочитати на порталі Oryx, ось тут та ось тут.

Ракетний комплекс AR-2 (по суті той же Полонез) збройних сил Ефіопії, зображення наводить Oryx

Можливо, у цій історії китайці не стали "хитати хвилю", бо хотіли виграти конкуренцію за вплив на Ефіопію, розташовану в регіоні Африканського Рогу, стратегічно важливого для світової торгівлі. Наприклад, тоді свої Mohajer-6 вперше на експорт продав ефіопам Іран, але під час і тієї війни іранські "Мохажери" теж себе ніяк не проявили. Ну і Росія поспішила надати "військово-технічну підтримку", зокрема для розконсервації САУ "Мста-С" із наявності ефіопської армії та поставками "Панцирів".

Але у випадку з Білоруссю китайці також можуть "інертно" відреагувати, якщо наприклад росіяни таки раптом наважаться відстріляти по Україні керовані ракети А200 чи М20 із Полонезів". Тим більш, тут оркам не дає спокою той факт, що білоруський "Полонез" може стріляти на дальність до 300 км.

Білоруський ракетний комплекс "Полонез", ілюстративне фото з відкритих джерел

Відповідно, якщо Кремль таки умовить Лукашенка прямо вступити у війну проти України, рашисти неодмінно спробують обстріляти нашу землю із "Полонезів". Що в свою чергу робить такі білоруські ракетні системи "ціллю №1" для ЗСУ, якщо ж таки доведеться бити по збройним силам Білорусі, щоб не допустити їх просування вглиб України.

Читайте також: Рашисти мають міні-версію системи "Смерч" на 6 пускових і не знають, куди її "приткнути"