xcounter
#

Повітряний міст з Китаю до РФ: чи може Москва літаками вивозити озброєння або мова йде про інший не менш загрозливий вантаж

Ан-124 компанії "Волга-Днепр"
Ан-124 компанії "Волга-Днепр"
7454

Поки у Китаї стверджують, що Кремль вивозить десятками літаків Ан-124 "цивільний одяг", мовляв, не вистачає його у РФ. Але навіть окрім зброї є ще велика кількість речей, які Кремль дійсно може вивозити важкими транспортними літаками

Аномальна активність польотів важких транспортних літаків Ан-124 та Ил-76 російської компанії "Волга-Днепр" до Китаю виявилась значно загрозливішою ніж вважалось, на перший погляд. Якщо за вересень таких рейсів було лише три, то у листопаді мінімум 37. Й ситуації, коли одночасно до Чжэнчжоу з Москви прилітає декілька Ан-124, кожен з яких може перевозити до 120 тонн, стала абсолютно рядовою.

Поки у коментарях до відео, які публікують спотери з китайських аеропортів йдеться про те, що цими літаками перевозиться військова форма та інша амуніція. Цілком логічне припущення - зброя.

Читайте також: У ЗСУ розповіли, чи страждає точність Mars II на відстані 84 км і наскільки складно такою системою бити окупантів (відео)

Китайська версія - цивільний одяг та електроніка

Але доволі швидко на рівні ЗМІ було випущено спростування, наприклад одна з китайських телекомпаній у своєму сюжеті повідомила, що "Китай знаходиться на позиціях нейтралітету й не буде надавати будь-яку військову допомогу РФ та Україні" і саме така позиція відповідає його національним інтересам.

(ми розуміємо, що навряд більшість наших читачів розуміють китайську, але відео все ж таки необхідно докласти)

Також зазначено, що вантажем цих літаків був "цивільний зимовий одяг", бо "РФ відчуває значну нестачу цивільних побутових товарів" й тому використання важких Ан-124 для їх перевезення цілком виправдане. Також у деяких інших місцевих ЗМІ, повідомляється, що окрім одягу у літаки були завантажена електроніка.

Водночас активність польотів тоді вказує на вкрай стрімкий дефіцит "цивільних товарів" та "зимового одягу" у РФ починаючи з кінця жовтня. Інакше, якщо розглядати версію з Китаю, важко пояснити активність польотів російської компанії "Волга-Днепр" до Чжэнчжоу.

Якщо брати лише листопад, то мова йде 34 рейси з яких 22 літаками Ан-124, а інші 12 - Ил-76.

рейси

Навіть якщо брати лише 50% від максимальної допустимої ваги вантажу, то приблизно виходить близько 1500 тонн лише за місяць. Приблизна вага зимової куртки - 1 кг, тобто тоді РФ чомусь різко знадобилось 1,5 млн зимових курток. Звісно це лише збіг, але рівно таку кількість нестачі зимового одягу - 1,5 млн зимових комплектів, які кудись зникли у РФ, оголосив депутат російської держдуми Андрєй Гурулєв (Гурулев) на початку жовтня.

Також не слід відкидати варіант, що китайський Чжэнчжоу цілком може бути й просто транзитним пунктом, бо існує непідтверджена інформація, що форму для армії РФ розпочали шити у КНДР. Але возити форму літаками, особливо за наявності прямого та доволі потужного залізничного сполучення Китаю з РФ, виглядає доволі дивно.

Електронні компоненти

Також активно циркулює версія, що РФ вивозить з Китаю електронні компоненти для свого озброєння. Це цілком можуть бути й побутові мікросхеми, тим паче російська оборонка використовує їх на постійній основі. Зокрема навіть в стелс-ракеті Х-101 були знайдені компоненти, які можливо купити на AliExpress, хоча саме модульне рішення - американської компанії. Аналогічна ситуація, наприклад і з ракетами 9М544 для "Торнадо-С".

AliExpres 9М544 Торнадо-С.
Компоненти з AliExpres у блоці навігації ракети 9М544 для "Торнадо-С"

Але об'єм вантажів не дозволяє говорити про те, що це можуть бути мікросхеми. 1,5 тисячі тонн чипів за місяць виглядає більш ніж значною кількістю для всієї російської промисловості, не те, що для російської оборонки.

Інша справа, коли до РФ везуть не окремі чипи, а дійсно електронну техніку у зборі. Аномалії з імпортом пральних машин та холодильників, яких у рази більше почали імпортувати Казахстан та Вірменія одразу після введення санкцій проти РФ, можуть натякати на те, що ці вироби потім просто потрапляють до РФ. Там їх розбирають, випаюють необхідні компоненти й використовують в озброєнні.

Нібито доволі сміливе припущення, якби не вимоги до електронних блоків тих самих пральних машин - здатність працювати у вимогах вологи, вібрацій та підвищеної температури. До військової електроніки звісно далеко, але надійність точно буде вищою за звичайну. При цьому жодного додаткового експортного контролю.

Електронний блок керування пральною машиною
Електронний модуль керування пральною машиною

Більше того, багато китайських компаній виробляють побутову техніку за кресленнями та схемами замовника, який просто ставить на них свій "лейбл". І якщо він замовив продукцію саме у такій комплектації та саме з цими мікросхемами, то чому б й ні.

Зброя з Китаю

Головне питання - чи може РФ вивозити з Китаю озброєння. В теорії - так, на практиці - це "шило у мішку". Передачу озброєння не сховаєш ніяким чином. Наприклад, можливо уявити ситуацію, коли РФ замовила у Китая ракети, нехай - CJ-10K, китайську копію Х-555, або її варіант наземного базування DF-10A.

DF-10A
DF-10A

Як тільки її уламки будуть знайдені - про використання китайського озброєння РФ дізнається весь світ. Для Пекіна, який максимально підкреслює свій нейтралітет та заперечує передачу будь-якого озброєння та навіть амуніції, це буде чимось трохи більшим за репутаційний удар. Тим паче, що на кинутих позиціях армії РФ вже були знайдені міни китайського виробництва, які звісно могли потрапити до РФ від третіх країн.

Саме тому Китай дистанціюється у питанні озброєння для РФ так сильно, що посланці Кремля особисто вимушені їздити до Тегерану та випрошувати іранське озброєння.

Більше того, якби з Китаю РФ везла озброєння, то навряд рейси з ним завершувались у вантажних терміналах цивільних аеропортів Внуково або Шереметьєво. Скоріше вони б вимикали транспонедри десь на підході до якогось військового аеродрому де немає ані спотерів, ані випадкових свідків. Тобто для аргументації того, що це може бути готове озброєння, наразі, особливих елементів немає.

Гірше за зброю

Але існує інший не військовий, але максимально близький до цього вантаж - верстати, зокрема й для оборонної промисловості. Причина цілком логічна - з РФ через санкції вийшли західні верстатобудівні компаній, що означає не тільки припинення продажу, але й обслуговування. А без сучасних верстатів неможливо зібрати будь-яке сучасне озброєння в принципі. Водночас вага сучасних високоточних верстатів, їхня вартість та чутливість до вібрацій - це те, що якраз вимагає використання саме літаків.

Китай чпу
Китай - відомий та масовий виробник сучасних верстатів

Також на це може вказувати основні пункти прибуття літаків, зокрема й транзитні. Попри те, що всі рейси завершуються у Москві, яка є найпотужнішим логістичним хабом РФ, російські літаки на шляху з Китаю здійснюють проміжну посадку в одному з наступних міст: Новосибірську, Барнаулі та Красноярську. В кожному з них знаходяться доволі потужні оборонні підприємства.

Наприклад, лише з найбільш відомого: у Новосибірську - авіаційний завод "Сухой", де виробляють Су-34, а також "НИИ электронных приборов" - головний постачальник систем ближньої локації ракет ЗРК, включно з С-300 та "Тор", виготовляє компоненти для ракети "Кинжал", Х-59, "Искандер" та багатьох інших.

У Красноярську: головний 2/3 всіх російських супутників, включно з "Глонасс" та "Гонец" - "Информационные спутниковые системы им. Решетнева". А також відомий "Горно-химический комбинат", виробник плутонію для ядерного озброєння.

рф супутник
Без високоточних верстатів та електроніки всю російську космічну та оборонну промисловість можливо згорнути

Навіть в Барнаулі: "Ротор", який виробляє гіроскопи та прецизійні прилади для атомних підводних човнів, та кораблів, включно й для єдиного у РФ авіаносця "Адмирал Кузнецов". У цьому ж місті розташований і відомий патронний завод. А кількість оборонних підприємств у Москві та взагалі центральній частині РФ - взагалі зашалює.

При цьому офіційно навіть прецизійні верстати можуть за документами йти до якогось "Заводу тяжелого велосипедостроения" чи "ХрючевоПромСбыт". А постачатись така продукція може від приватних компаній.

Для Китаю продаж верстатів - це просто продаж верстатів, не озброєння, не компонентів до нього, навіть не військової форми та амуніції. А для РФ - можливість випуску озброєння та розширення виробничих потужностей. Афішувати такі речі ні Москва, ні Пекін звісно не будуть, але й у випадку появи такої інформації наслідки будуть зовсім не катастрофічними.

Єдине питання - навіщо Китаю допомагати підіймати РФ власну промисловість, а не максимально міцно посадити свого північного сусіда на "імпортну голку".

Читайте також: Армія РФ створила складну довготривалу оборону на лівому березі Дніпра аж до Криму - про що ще говорять дані ISW