xcounter
#

Армія РФ створила складну довготривалу оборону на лівому березі Дніпра аж до Криму - про що ще говорять дані ISW

4417
Вузол оборони армії РФ поблизу Великої Благовіщенки, Херсонська область, знімок за 15 листопада від Maxar
Вузол оборони армії РФ поблизу Великої Благовіщенки, Херсонська область, знімок за 15 листопада від Maxar

Попри можливий у когось скепсис відносно рівня оборони армії РФ, в цьому випадку ворог створює повноцінний й доволі потужний укріпрайон на підступах до Криму

Південь Херсонської області на лівому березі Дніпра перетворюється на доволі потужний та ешелонований укріпрайон армії РФ. Про це говорить доволі детальний аналіз Institute for the Study of War з використанням супутникових знімків. На них зафіксовано створення, станом на середину листопада, систематизованих вузлів оборони.

Загалом зафіксовано десятки окремих вузлів оборони, які перекривають основні транспортні артерії та орієнтовані на протидію наступу з заходу. Таким чином генштаб РФ цілком розглядає можливість проведення ЗСУ десантної операції з форсування Дніпра.

Читайте також: Нова зброя для ЗСУ, щоб бити рашистів на 160 км з HIMARS: коли Україна може отримати такі боєприпаси

Відповідно до опублікованої мапи вже можливо говорити про створенная мережі оборони з першою лінією вздовж водної артрерії та протидесантної оборони на узбережжі Чорного моря у районі Кінбурнської коси. Друга лінія оборони знаходиться на лінії траси E-58, доріг Т2206 та Р-57.

За ними формується третя та четверта лінія, які вже призначені безпосередньо для оборони окупованого Криму. Для зручності ці лінії оборони додатково виділені на наступній мапі.

Звісно мова не йде про те, що армія РФ перекопала суцільними лініями сотні кілометрів, а про утворення, звісно, вузлової оборони. Самі вузли часто розташовані вздовж логістичних шляхів, які, особливо на найближчі 3-4 місяця, стануть єдиними прохідними шляхами для колісної техніки.

Вузол оборони армії РФ поблизу Новотроїцького, Херсонська область, знімок за 15 листопада від Maxar

Самі вузли оборони утворені шляхом не просто створення взводних чи навіть ротних опорних пунктів, а з широким застосуванням протитанкової фортифікації - надолб та рвів. Звісно місцевість перед такими вузлами оборони щільно мінується.

Вузол оборони армії РФ поблизу Великої Благовіщенки, Херсонська область, знімок за 15 листопада від Maxar

Деякі з них одразу будуються для умов ведення кругової оборони, наприклад, на трасі Е58 поблизу населенного пункту Степне.

Вузол оборони армії РФ поблизу Степне, Херсонська область, знімок за 15 листопада від Maxar

В цій ситуації важливий момент полягає в тому, що лінія вузлів оборони на сході цього укріпрайону одночасно є лінією оборони від можливого наступу ЗСУ із напряму від Запоріжжя. Й в цій ситуації можливо лише приблизно оцінювати кількість та щільність рубежів оборони, які РФ створила на півдні Запорізької області.

Бо відносно саме оборони лівого берега Дніпра назвати саме цей напрям основним для будь-яких наступальних дій доволі важко. Форсування такої водної перешкоди, тим паче у зимовий період, вкрай масштабна та доволі ризикована операція. Так чи інакше, всі ці дані чудово відомі ЗСУ, які володіють значно більшою розвідувальною інформацією ніж супутникові знімки 12-денної давнини.

Читайте також: Росіяни "вкрали" Ан-2 для переробки на електричного "Партизана", але й тут в них "щось пішло не так"