xcounter
#

Китай поки не постачає до РФ озброєння, але зафіксовані деякі дотичні речі - розвідка США

4328
Китай - постійний учасник військових навчань у РФ
Китай - постійний учасник військових навчань у РФ

Розвідка США уважно стежить за співробітництвом Китаю та РФ, певні речі - "бентежать"

Розвідка США не зафіксувала продаж чи передачу озброєння від Китаю до РФ, але Пекін продовжує спільні проекти з Москвою та надає підтримку. Про це повідомила очільниця національної розвідки Евріл Гейнс (Avril Haines) під час безпекового форуму Reagan National Defense Forum 2022.

"Китай продовжує грати на обидві сторони. Тобто вони продовжують працювати з РФ за рядом питань, продовжують контакти, знаходять можливість підтримувати РФ на міжнародних майданчиках, допомагають та надають підтримку в інших формах", - повідомила Евріл Гейнс.

Читайте також: Хорватія "пересаджується" на UH-60 Black Hawk та планує до 2024 року позбутись від Мі-8 та Ми-171Ш

Водночас саме про передачу озброєння мова не йде: "ми не бачили нічого, що могло б говорити про військову підтримку. Але певні дотичні речі нас бентежать й ми продовжуємо за ними слідкувати".

Евріл Гейнс
Очільниця національної розвідки Евріл Гейнс

Зазначимо, що офіційно Китай дотримується абсолютного нейтралітету та не постачає озброєння ані до РФ, ані до України. Пекін підкреслює, що саме такий нейтралітет якнайкраще відповідає національним інтересам країни. Водночас на фоні цих заяв увагу привертає аномальна активність важких транспортних літаків РФ, включно з Ан-124 "Руслан", які створили справжній повітряний міст до Чженчжоу з Москви.

Вірогідність того, що на цих літаках транспортується саме зброя, як писав у своєму матеріалі Defense Express, була оцінена, як мінімальна, бо такі постачання наряд вийде сховати. Більш вірогідні варіанти - електроні компоненти, можливо навіть у вигляді готових блоків, а також верстати. Цілком можливо, що саме такі постачання і є тими самими "певними дотичними речами", про які зазначили у розвідці США.

Також нагадаємо, що Китай та РФ останнім часом активізували спільні військові навчання. Зокрема наприкінці листопада вперше російська стратегічна авіація приземлилась у Китаї у межах спільного польоту бомбардувальників двох країн.

Читайте також: РФ вкрай швидко випалює свої запаси боєприпасів, промисловість не встигає за витратами - розвідка США
ТЕГИ Розвідка