xcounter
#

Спільні навчання стратегічної авіації РФ та Китаю: несподіване синхронне гримання зброєю чи стала тенденція

Xian H-6 - модернізована копія Ту-16
Xian H-6 - модернізована копія Ту-16
7514

Вперше за всю історію російські Ту-95МС сіли у Китаї, а китайські Xian H-6​ приземлились у РФ

Стратегічна авіація РФ та Китаю сьогодні, 30 листопада, здійснила спільний політ в якому брали участь авіагрупи з Ту-95МС та Xian H-6 під прикриттям винищувачів. Літаки здійснили політ над Японським та Східнокитайським морем. У ході польоту літаки заходили у зону контролю протиповітряної оборони Кореї, але повітряний простір не порушували.

Окрім того, це тренування стало особливим через те, що вперше була здійснена посадка російських стратегічних літаків на території Китаю, а китайських - на території РФ, про що повідомили у Кремлі.

Читайте також: США потайки відпрацювали "прогулянку слона" та одночасно підняли в небо ледь не половину всіх стелс-бомбардувальників B-2 (відео)

Загалом такі навчання цілком можливо сприйняти, як синхронне гримання зброєю. Тим паче, що такі спільні маневри лише частішають, а їх аспекти поглиблюються. Зокрема посадка стратегічних літаків на території іншої країни, це в тому числі тренування служб наземного забезпечення.

Зазначимо, що хронологія спільних російсько-китайських навчань виглядає наступним чином. У 2004 році були проведені спільні контртерористичні маневри "Мирна місія", які стали щорічними. У квітні 2012 року вперше відбулись спільні морські навчання "Морська взаємодія", в яких брало участь понад 20 кораблів. Ці навчання також стали щорічними, єдиний пропуск виник у 2020 році, а останні були проведені у вересні цього року.

З 2018 році армія КНР бере участь у спільних сухопутних навчаннях "Восток-2018", "Центр-2019", "Кавказ-2020". У 2021 році армія РФ тренувалась у Китаї під час маневрів "Західна взаємодія-2021", а у вересні цього року пройшли навчання "Восток-2022".

Восток-2018
"Восток-2018" завершився спільним парадом

З 2019 року Китай та РФ здійснюють спільні польоти стратегічної авіації, перший з яких відбувся у липні. В ньому брали участь по два Ту-95МС та Xian H-6. У грудні 2020 року - ще одне спільне патрулювання, потом у листопаді 2021. У 2022 році аналогічні повітряні маневри проходили у травні, тобто навчання, які пройшли сьогодні, стали другими за рік.

Ту-95
Ту-95МС

Таким чином, такі спільні маневри для Москви та Пекіну стають регулярними та лише частішають. Вектор їх спрямованості також очевидний - протистояння США та союзникам у Тихоокеанському регіоні.

А ключовим документом можливо вважати спільну декларацію від 4 лютого від Путіна та Сі Цзіньпіна, в якому було проголошено, що КНР та РФ виступають проти розширення НАТО та формування в Азійсько-Тихоокеанському регіоні закритих силових блоків, а також занепокоєні створенням AUKUS (оборонного союзу США, Великої Британії та Австралії). Окрім того значна частина цієї декларації направлена на те, щоб аргументувати існування тоталітарного правління, яке вони вважають демократією, просто деякі інші країни нав'язують "свої стандарти".

Читайте також: Кому США дозволять в Європі виготовляти зенітні ракети до Patriot, та на яку тривалість розрахований проект