xcounter
#

Армія РФ хоче показати на маневрах "Восток-2022" свої "резерви за Уралом", але Захід цьому не вірить

3430
Армія РФ на маневрах, ілюстративне фото з відкритих джерел
Армія РФ на маневрах, ілюстративне фото з відкритих джерел

Або як власна пропаганда заважає Кремлю відновити війська для нових боїв проти ЗСУ

В боях проти ЗСУ армія РФ уже втратила понад 49 тисяч "багнетів" та наближається до "психологічного бар’єру" в 50 тисяч окупантів. І на цьому фоні виглядає закономірним повідомлення Інституту вивчення війни (ISW) про те, що режим Путіна восени та взимку "створюватиме грунт" для відновлення свого війська.

Логічно припустити, що для "створення грунту" відновлення війська Кремль використає зокрема маневри "Восток-2022", які РФ запустила 1 вересня 2022 року спільно із Народно-визвольною армією Китаю (НВАК). Тим більш, що у рашистів будь-які масштабні навчання – це спосіб приховати військові приготування

Читайте також: РФ готує маневри, де буде 140 літаків та 50 тисяч військових: як це "допоможе" Кремлю у війні проти України
Церемонія старту маневрів "Восток-2022" за участі армії РФ та НВАК, зображення - Reuters

Але західні аналітики вважають, що маневри армії РФ "Восток-2022" будуть скоріше "пропагандистською оболонкою", мета якої – перебільшити здатність росіян вести повномасштабні бойові дії. Особливо після провальних 6 місяців війни проти України, пише польський портал Defence24.

Британські аналітики та польські дописувачі в своїй оцінці використовують такі аргументи. Росія регулярно проводила свої стратегічні командно-штабні навчання під індексами "Запад" та "Восток", і надавала таким маневрам відповідний медійний супровід. На цьому фоні у військових та розвідників країн НАТО формувалась хибна думка, що РФ справді здатна вести повномасштабну війну проти Заходу, та навіть перемогти. Але при цьому ніхто собі не задавав наступне питання – а чому ж тоді армія РФ не робила критичних розборів своїх дій під час навчань, а просто звітувала про "відмінне" виконання усіх поставлених завдань.

Армія РФ на маневрах, ілюстративне фото з відкритих джерел

Така культура "стратегічного мислення" уже обернулась провалом для Кремля та нездатністю досягти своїх цілей у війні. Скоріше навпаки – уже ж маємо дискусію, наскільки швидко Україна доб’ється своєї перемоги. Але не схоже, щоби воєнно-політичне керівництво РФ робило відповідні висновки та відповідно коригувало свою поведінку.

Скоріше навпаки – Кремль фактом проведення маневрів "Восток-2022" намагається показати собі та світу, що армія РФ начебто досі здатна вести дії одразу на декількох операційних напрямках. Так наче як ніхто не помітить, що для цих навчань буде задіяно в 5 разів менше військовослужбовців, аніж для "Восток-2018".

Один із епізодів навчань армії РФ "Восток-2018", учасником яких також була армія Китаю, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тим більш, що російські генерали досі перебувають під впливом кремлівської пропаганди, тому вважають, що їхні війська досі здатні виконувати поставлені задачі. Що, на щастя, стоїть на заваді адекватному відновленню "потріпаних" частин армії РФ.

Від Defense Express додамо ще такі акценти. Справді, якщо опиратись на дані з відкритих джерел, то маневри "Восток-2022" виглядають спробою росіян довести собі, що вони "ще щось можуть". Як у довоєнній реальності, "аналоговнєтні" комплекси «Панцырь» успішно вражають безпілотні мішені, Су-35 умовно збивають літаки "умовного противника", а їхня ППО здатна впоратись навіть із стратегічною авіацією "умовного противника" (яку імітували Ту-95МС). І що побита на Луганщині 18-та кулеметно-артилерійська дивізія начебто досі здатна обороняти Курили.

Один із епізодів навчань армії РФ "Восток-2018", учасником яких також була армія Китаю, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але далі виникають доволі цікаві "сигнали", які важливо правильно потрактувати. Окремий предмет гордощів Міноборони РФ – що для участі в епізодах "Восток-2022" армійська і тактична авіація НВАК злітає із аеродромів безпосередньо на території Китаю. І що вперше кораблі Тихоокеанського флоту РФ та ВМС НВАК зведені в єдину ударну групу, що проводить спільні бойові стрільби.

Поки виглядає так, що Китай сподівається на армію РФ як "васальні війська" під час можливої агресії проти Республіки Китай. А Росія навпаки – що це Китай буде її "молодшим союзником" у випадку, якщо Японія таки наважиться силовим шляхом вирішити проблему незаконної окупації Курильських островів.

Церемонія старту маневрів "Восток-2022" за участі армії РФ та НВАК, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Якщо Північна Корея таки дасть Кремлю 100 тисяч добровольців, то з чим вони приїдуть воювати