xcounter
#

Якщо Північна Корея таки дасть Кремлю 100 тисяч добровольців, то з чим вони приїдуть воювати

18201
Армія Північної Кореї на параді, ілюстративне фото з відкритих джерел
Армія Північної Кореї на параді, ілюстративне фото з відкритих джерел

Або про що насправді можуть між собою домовлятись Москва та Пхеньян

Різного роду автори та ресурси "обкручують" історію про те, що Російська Федерація та Північна Корея начебто ведуть перемовини про те, щоб КНДР відправила 100 тисяч своїх добровольців воювати проти ЗСУ. Є навіть твердження, що до таких перемовин причетний такий собі Алєксандр Дугін, котрого вважають "ідеологом євразійства" при Кремлі.

Повторюваність історії про перемовини між РФ та КНДР сама по собі привертає увагу, за принципом – "диму без вогню не буває". Хоча якщо цю ідею "розмотувати" далі, то виникає одразу декілька критичних зауважень.

Читайте також: Яку зброю РФ з Путіним може попросити у КНДР та товариша Кім Чен Ина
Армія Північної Кореї на параді, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ну наприклад – навіть якщо Москва та Пхеньян домовляться про "100 тисяч добровольців", вони ж навряд чи воюватимуть як "гарматне м’ясо" в складі армії РФ, а виступатимуть скоріше як "союзні війська" (такий термін кремлівські пропагандони встигли вигадати відносно так званих "1-го та 2-го армійських корпусів" на тимчасово окупованому Донбасі). Відповідно, виникатиме питання "нарізання секторів" - тобто, на яких напрямках і далі діятиме армія РФ, а які відійдуть "союзникам" із КНДР.

Очевидно, що росіянам свого озброєння не вистачає, тому умовним "100 тисячам добровольців" доведеться везти своє ОБТ із Північної Кореї. А от що це може бути за озброєння – давайте подивимось в The Military Balance за 2021 рік.

Армія Північної Кореї на параді, фото - Reuters

Автори довідника пишуть, що армія КНДР налічує аж 1,2 мільйони осіб. І на такому тлі виглядає, що дати 100 тисяч добровольців для Північної Кореї – це цілком "підйомна" задача. А от із озброєнням картина виглядає дещо неоднозначно.

Автори The Military Balance пишуть, що Північна Корея сумарно має 3500 танків, при цьому не наводять розбивку по типам. Просто пишуть, що північнокорейське військо досі використовує Т-34, Т-54 і Т-55, той самий Т-62, китайські танки Type-59 (копія Т-54) та Chonma (копія Т-62), ну і також – танки типів Pokpoong Songun (за характеристиками подібні до Т-72).

Північнокорейські Т-62, ілюстративне фото з відкритих джерел

Також вказується, що Північна Корея начебто має аж 560 легких танків ПТ-76, котрі пам’ятають ще Хрущова.

За аналогічною схемою автори The Military Balance наводять і кількісні дані по бронемашинам армії КНДР. Просто – пишуть, що є сумарно понад 2500 бронемашин, із яких лише 32 – це БТР-82А. Інші 2500 – "збірна солянка" із БТР-40, БТР-60, БТР-152, M-1992 та M-2010.

Північнокорейські БТР-40, ілюстративне фото з відкритих джерел

В принципі, Хрущова пам’ятає і більшість "бортів" бойової та військової авіації КНДР. Авіація Північної Кореї із сучасних літаків має лише 18 винищувачів МиГ-29 та 34 штурмовики типів Су-25К та Су-25УБК.

Інші 500 "бортів" - це винищувачі МиГ-23 (близько 60 машин), бомбардувальники Ил-28 (80 машин), Миг-21 (понад 300 літаків) та навіть винищувачі типів МиГ-17 та МиГ-19 (кількість та реальна боєздатність невідомі).

Північнокорейський МиГ-29, ілюстративне фото з відкритих джерел

Цікавим "бонусом" виглядає флот в понад 200 літаків Ан-2, що призначені в першу чергу для закидання диверсійних груп північнокорейської армії. Транспортна авіація як така відсутня – усього три Ил-76 та два Ил-62М.

Цікавою також ситуація із наявним у КНДР парком гвинтокрилів. Почнімо з того, що північні корейці мають чотири важкі Ми-26. А продовжимо тим, що у них є 15 гвинтокрилів Ми-8/17 та аж 139 вертольотів типу Ми-2. Факт формально наявності 48 раритетних Ми-4 можемо і пропустити.

Ми навмисне порушили логіку оповідання, і якраз в фінальну частину залишили виклад по артилерії КНДР, бо саме в цьому розділі криється найбільше "сюрпризів".

Північнокорейський Су-25К, ілюстративне фото з відкритих джерел

Для початку, автори The Military Balance стверджують, що на кінець 2021 року армія КНДР мала аж 21,6 тисяч артсистем різних видів та типів (буксирувана та самохідна артилерія, міномети та РСЗВ). Для порівняння – армія РФ мала "лише" близько 4,7 тисяч різних видів та типів (буксирувана та самохідна артилерія, міномети та РСЗВ), тобто вп’ятеро менше, аніж у Північної Кореї.

Укладачі довідника не наводять "розбивки" по кількості тих чи інших артсистем в строю армії КНДР. Але вказують, що північнокорейська ствольна артилерія має "традиційні" радянські калібри 122 мм, 130 мм та 152 мм.

Реактивна артилерія армії КНДР демонструє свою вогневу міць, ілюстративне фото з відкритих джерел

Поряд із "класичними" РСЗВ типу БМ-21 "Град", армія КНДР має "зоопарк» із радянських, китайських та власних систем залпового вогню. Серед радянських раритетів помітні такі зразки, як то БМ-24 ("реінкарнацію" якої використовують окупанти на Донбасі) та БМД-20.

Зважаючи на нездорову "любов" рашистів до артилерії крупних калібрів, їм можуть виявитись "цікавими" 160-мм міномети М-1943 та 170-мм самохідні гармати типу М-1978. Що стосується БПЛА – стверджується, що Північна Корея має певну кількість легких БПЛА радянського виробництва "Пчела-1", розробки 1980-х років.

Північнокорейські САУ M-1978 калібру 170 мм, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ми ведемо ось до чого. Навіть якщо РФ та Північна Корея справді ведуть "воєнно-політичні перемовини", навряд чи там насправді йдеться про відправку 100 тисяч добровольців. Хоча б тому, що постійно ганяти логістичні ешелони для такої маси військ із Корейського півострова до лінії фронту війни проти України може обернутись логістичним колапсом. І це все доведеться "вивозити" самим рашистам, ціною можливого зриву доставки вугілля для Китаю.

Скоріш за все, Кремль просить у КНДР саме артилерійські системи та боєприпаси до них, та радянські БПЛА із запасників. Опціонально – також комплектуючі до бронетехніки та літальних апаратів, які використовує зараз армія РФ. У всякому випадку, саме така оцінка виглядає наразі реалістичнішою.

Радянський БПЛА типу "Пчела-1", ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Зробити "сліпого" зрячим: як Китай може допомогти РФ воювати в Україні