xcounter
#

Допомога від Болгарії для ЗСУ вміститься у 9 літаків С-17, але С-300 там не буде

6162
Болгарський С-300, ілюстративне фото з відкритих джерел
Болгарський С-300, ілюстративне фото з відкритих джерел

Що це взагалі буде за зброя, болгарські урядовці воліють не говорити вголос

Болгарія готується відправити новий пакет військової допомоги для України. Доставити весь вантаж планується за один раз, для чого США та Велика Британія виділять "понад 9" військово-транспортних літаків С-17. Про це заявив міністр оборони Болгарії Дімітар Стоянов в ефірі місцевого телебачення.

Очільник оборонного відомства Болгарії розповів, що в перших трьох пакетах військової допомоги були каски та бронежилети для ЗСУ. Тимчасовий уряд надав 35 тисяч комплектів одягу та взуття для наших захисників, та 350 медичних наборів для обслуговування 35 тисяч поранених бійців ЗСУ.

Читайте також: Болгарія дала дозвіл на продаж озброєння України: чи є у країні щось вкрай необхідне ЗСУ
Військово-транспортний літак C-17 Королівських ВПС Великої Британії, ілюстративне фото з відкритих джерел

В цьому пакеті військової допомоги, для доставки якого потрібно одразу 9 літаків С-17, Болгарія планує надати озброєння для українських військовослужбовців, що зараз проходять навчання у Польщі.

Але, як підкреслив Стоянов, розкривати номенклатуру цього озброєння він не може. Він також підкреслив, що Болгарія "запізнилась із модернізацією" своєї армії. Тому, наприклад, не може надати Україні комплекси С-300. Інакше болгарська армія "не зможе виконувати конституційні обов’язки" по захисту своєї країни.

Болгарський транспортний літак L-410, ілюстративне фото з відкритих джерел

Від Defense Express нагадаємо, що до цього моменту британці уже залучали С-17 ймовірно для того, щоб у серпні 2022 року доставити 50 тисяч снарядів калібру 122 мм із Пакистану для ЗСУ. ВПС Болгарії свої середні чи важкі транспортні літаки не мають, в їх розпорядженні – лише три C-27J Spartan та два L-410.

За даними The Military Balance 2022, Болгарія має лише 8 комплексів С-300. І водночас – аж 12 комплексів С-200В.

С-200 збройних сил Болгарії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Україна хотіла отримати МіГ-29 та Су-25 в Болгарії, тепер просить комплекси С-300