xcounter
#

Україна хотіла отримати МіГ-29 та Су-25 в Болгарії, тепер просить комплекси С-300

26386
МіГ-29 болгарських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел
МіГ-29 болгарських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Запит до болгарського Міноборони має понад 30 позицій, в першу чергу – засоби протиповітряної оборони

Україна хоче отримати від Болгарії максимально можливу кількість озброєння радянського виробництва. Запит на поставку зброї має понад 30 позицій. Якщо раніше провідним був запит на літаки радянського виробництва МіГ-29 та Су-25, то тепер – на зенітно-ракетні комплекси С-300.Про це розповів посол України в Болгарії Віталій Москаленко, пише болгарський портал FrogNews.

"Раніше ми давали запит на вертольоти та на літаки Су-25 і МіГ-29. Усе озброєння, яке є у Болгарії з часів СРСР, є конче необхідним Україні", – цитує FrogNews слова посла Москаленка.

Читайте також: Польща готова продавати та ремонтувати двигуни до МіГ-29, але є нюанс
Болгарський Су-25, жовтень 2022 року, ілюстративне фото з відкритих джерел

Дипломат також розповів, що зараз наша країна сформувала до болгарського Міноборони запит на поставку понад 30 позицій різного озброєння. В першу чергу наша країна сподівається отримати від Болгарії комплекси С-300 та інші ЗРК радянського озброєння, і також – зенітні артустановки. Також Україні потрібні боєприпаси "радянських" калібрів до артилерії, міномети та самохідні артилерійські установки.

Як раніше розповідав Defense Express у своїх публікаціях, "на папері" Болгарія має 12 винищувачів МіГ-29 та три МіГ-29УБ, стан яких однак бажає лишати кращого. В кращому випадку ці літаки прослужать до кінця 2023 року, і то якщо Польща таки зможе допомогти з ремонтом двигунів. Також "на папері" болгарські ВПС мають від 3 до 8 штурмовиків Су-25, реальний технічний стан яких – невідомий.

Сили протиповітряної оборони Болгарії мають в своєму розпорядженні до 400 зенітних артустановок, зокрема типів ЗУ-23-2 та ЗСУ-23-4, та 24 зенітно-ракетні комплекси малої дальності "Стрела-10". Також відомо про наявність певної кількості комплексів С-75, С-125 та "Куб". Найновітніше озброєння – орієнтовно вісім ЗРК типу С-300ПМУ.

Читайте також: Болгарія дала дозвіл на продаж озброєння України: чи є у країні щось вкрай необхідне ЗСУ