xcounter
#

"Запчастини" від Пентагону допомогли Україні поповнити парк штурмовиків Су-25 – ЗМІ

60764
Штурмовики Су-25 Повітряних Сил України, літо 2021 року, ілюстративне фото з відкритих джерел
Штурмовики Су-25 Повітряних Сил України, літо 2021 року, ілюстративне фото з відкритих джерел

Фактичним постачальником літаків могли виступити або Болгарія, або Грузія

Понад місяць тому, 19 квітня 2022 року, спікер Пентагону Джон Кірбі заявив, що Україна отримала від країн-партнерів "запчастини", які допомогли нашій державі різко збільшити кількість наявних в строю бойових літаків.

За два дні, 21 квітня 2022 року, CNN з посиланням на свої джерела в Пентагоні заявило, що "запчастини" від партнерів допомогли Україні збільшити флот бойових літаків мінімум на 20 одиниць. Ну а тепер, за місяць потому, ми отримали розгадку, про що насправді могла йти мова.

Читайте також: Україна отримала від Чехії ескадрилью ударних Мі-24 – The Wall Street Journal
Проліт болгарського штурмовика Су-25 та американського штурмовика А-10, ілюстративне фото з відкритих джерел

Видання Foreign Policy пише, що за минулі декілька тижнів Україна "від партнерів у Східній Європі" штурмові літаки Су-25, які були поставлені "у розібраному вигляді", за підтримки військовослужбовців Європейського командування США.

Інші деталі журналісти Foreign Policy не навели, але навіть і це – максимум, що вони могли сказати у даній ситуації. Тому далі нам доведеться самостійно будувати припущення, опираючись на відкриті джерела даних.

Перший політ модернізованого Су-25УБК ВПС Грузії, березень 2021 року, фото з відкритих джерел

Окрім України, у Східній Європі штурмовики Су-25 мають в своєму розпорядженні Білорусь, Болгарія та Грузія. Тут білоруси відпадають по зрозумілим причинам, по іншим двом країнам – можемо побачити парадокс з даними по кількості літаків.

Наприклад, на кінець 2020 року було відомо, що Болгарія має в своєму розпорядженні 8 літаків типу Су-25 – шість одномісних та два навчально-бойові. А от автори довідника The Military Balance за 2021 рік стверджують, що на кінець минулого року Болгарія мала в строю лише три літаки типу Су-25 – два одномісні та один навчально-бойовий. І так виходить, що 5 болгарських Су-25 десь "зависли у повітрі".

Проліт болгарського штурмовика Су-25 та американського штурмовика А-10, ілюстративне фото з відкритих джерел

По Грузії ситуація наступна. У відкритих джерелах була цифра, що грузини мають в своєму розпорядженні 12 літаків типу Су-25, із яких 3 штурмовики уже відновлено, інші 9 – чекають своєї черги. А от автори довідника The Military Balance за 2021 рік стверджують, що на кінець минулого року збройні сили Грузії мали в строю 3 штурмовики Су-25, і ще 6 – на зберіганні. Куди "випарувались" ще 3 грузинські Су-25 – не зрозуміло.

І так виходимо на "розброс", що Україна від союзників могла отримати до 8 або ж до 14 літаків типу Су-25, які були поставлені як "запчастини".

Перший політ модернізованого Су-25УБК ВПС Грузії, березень 2021 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: Артилеристи ЗСУ розповіли та показали, як використовують космічну розвідку для знищення окупантів з 203-мм "Піонів" (відео)