xcounter
#

Болгарія отримає вісім модернізованих штурмовиків Су-25: хто виконав роботи

3620
Загалом ВПС Болгарії мають 14 літаків Су-25
Загалом ВПС Болгарії мають 14 літаків Су-25

Після виконаних робіт ці літаки зможуть дослужити в складі болгарських ВПС до 2027 року, із можливістю подовження строку служби планера ще на 10 років

ВПС Болгарії до кінця лютого 2021 року отримають два останніх з восьми штурмовиків Су-25, які пройшли капітально-відновлювальний ремонт на підприємстві ВАТ "558-й авіаційний ремонтний завод" у Барановичах, Білорусь.

Такі роботи уряд Болгарії замовив у листопаді 2018 року, вартість контракту склала 49,2 мільйони доларів, пише російський портал "Новости ВПК".

Читайте також: Перевірено війною: успішна тактика турецького БпЛА Bayraktar TB2, яку може застосувати Україна
На фото - процес завантаження одного із болгарських Су-25 у вантажний літак Ил-76 для доставки у Білорусь

За деталями угоди, ремонт мають пройти шість болгарських одномісних літаків Су-25К та два двомісних штурмовики Су-25УБК. Три оновлені штурмовики військові Болгарії отримали від Білорусі в жовтні 2020 року, ще три літаки – в грудні 2020 року.

Стверджується, що після проведеного капітального ремонту ресурс фюзеляжів болгарських Су-25 продовжено на 800 льотних годин, турбореактивних двигунів Р-95Ш - на 500 годин. Це дозволить ВПС Болгарії експлуатувати Су-25 до 2028 року з потенційною можливістю ще одного продовження терміну служби на 10 років. Також стверджується, що модернізовані болгарські Су-25 отримали пристрої супутникової навігації та "розширений арсенал боєприпасів".

Що саме включає в себе "розширений арсенал боєприпасів" - болгарські військові та білоруські підрядники не уточнюють

Білоруське підприємство "558-й авіаційний ремонтний завод" було обрано на відкритому тендері, стверджувало Міноборони Болгарії. Цікаво, що підписаний контракт також допускав опціон на модернізацію ще шести літаків Су-25. Однак навряд чи ця опція буде втілена, зважаючи на санкції, котрі ЄС запровадив проти режиму Лукашенко.

Як раніше повідомляв Defence Express, у липні 2020 року Міністерство оборони Грузії заявило про план масштабної модернізації всього наявного парку штурмовиків та ударних гелікоптерів країни.

Гелікоптери Мі-24 ВПС Грузії, підготовлені для проведення робіт по модернізації

З відкритих джерел відомо, що на озброєнні бригади авіації й ППО сухопутних військ Грузії знаходяться 12 штурмовиків Су-25, із них два - у навчально-бойовій версії Су-25У. Також - п'ять ударних гелікоптерів Мі-24 - два Мі-24В й три Мі-24П.

Відзначається, що всі наявні бойові машини були розібрані на авіабазі "Марнеулі" та доправлені на підприємство "Тбілавіамшені" - колишній "Тбіліський авіаційний завод".

На фото - процес розбирання літаків Су-25 ВПС Грузії та їх доставки на завод для капітального ремонту
Читайте також: Туреччина завершила випробування гелікоптера ATAK FAZ-2: коли стартує серійне виробництво