xcounter
#

Туреччина завершила випробування гелікоптера ATAK FAZ-2: коли стартує серійне виробництво

5207
Перший політ цього гелікоптера відбувся в листопаді 2019 року
Перший політ цього гелікоптера відбувся в листопаді 2019 року

ATAK FAZ-2 відрізняється свого попередника T129 ATAK наявністю систем РЕБ та системою попередження про атаку з лазерним давачем

Турецький оборонний холдинг Turkish Aerospace Industries завершив повний комплекс випробувань бойового гелікоптера ATAK FAZ-2. Його серійне виробництво має стартувати у 2021 році.

Про це йдеться в публікації турецького порталу Defenceturk.net.

Читайте також: Ударний ефект Bayraktar TB2: після війни у Нагірному Карабаху Велика Британія шукає такі безпілотники для власної армії

Перша серійна партія налічуватиме 21 гелікоптер ATAK FAZ-2. Цей вертоліт є модифікацією гелікоптера T129 ATAK. Перший політ ATAK FAZ-2 відбувся в листопаді 2019 року.

Головна відмінність – досконаліше радіоелектронне обладнання. Зокрема, ATAK FAZ-2 оснащений системою радіоелектронної боротьби та системою попередження про атаку із лазерним датчиком. Цей гелікоптер також має мобільну цифрову карту та інтегровану систему управління AVCI Helmet.

"Ядро" авіоніки ATAK FAZ-2 - Avionic Central Control Computer (AMKB), його інтерфейси та характеристики продуктивності можна коригувати відповідно завданням, що мають виконувати пілоти гелікоптера.

Турецький гелікоптер T129 ATAK розроблений на базі італійського вертольота Agusta A129 Mangusta

Відомо, що в рамках модернізації гелікоптера T129 ATAK було вироблено близько десяти дослідних зразків.

Розробка комп’ютера AMKB була також остаточно завершена в листопаді 2019 року, до часу польоту першого екземпляру ATAK FAZ-2.

Також відомо, що 28 грудня 2020 року Анкару відвідав міністр оборони Іраку Джумах Енад Саадунн, з метою проведення офіційних переговорів 28 грудня 2020 року. Під час свого візиту чиновник відвідав об'єкти Turkish Aerospace Industries, зокрема – потужності, на яких уже запущено виробництво серійних екземплярів ATAK FAZ-2.

Один із дослідних зразків, побудованих в рамках програми ATAK FAZ-2

Загалом турецька оборонна промисловість поставила 91 екземпляр T129 ATAK для національних збройних сил, і також 27 гелікоптерів – для турецького міністерства внутрішніх справ.

Відомі такі характеристики T129 ATAK:

  • Максимальна злітна маса – до п’яти тонн;
  • Максимальна швидкість польоту – 278 км/год;
  • Радіус польоту – 560 кілометрів;
  • Озброєння – носова турельна установка із кулеметом 12,7 мм та триствольною 20-мм автоматичною гарматою; чотири вузли підвіски, на які можна підвісити до восьми ракет AGM-114 Hellfire або ж до 76 некерованих ракет калібром 70 мм.
Гелікоптери T129 ATAK стоять на озброєнні турецьких збройних сил з 2014 року
Читайте також: Посилення у повітрі: на яких умовах США погодились продати Кувейту нові ударні гелікоптери AH-64E Apache