xcounter
#

Посилення у повітрі: на яких умовах США погодились продати Кувейту нові ударні гелікоптери AH-64E Apache

2275
Гелікоптер AH-64E Apache над прапорами США та Кувейту
Гелікоптер AH-64E Apache над прапорами США та Кувейту

Вартість поставки може досягти ціни в чотири мільярди доларів

Державний департамент США дав дозвіл на продажу Кувейту вісім нових гелікоптерів AH-64E Apache, а також – на модернізацію уже наявних 16 вертольотів AH-64D Apache Longbow, що уже стоять на озброєнні кувейтських збройних сил.

Про це 29 грудня сповістила на своєму сайті Агенція з оборонного співробітництва (DSCA) Міністерства оборони США.

Читайте також: Пакистан купляє аж 50 китайських ударних безпілотників Wing Loon ІІ, Індія стурбована і шукає відповідь
Відомо, що загальна вартість поставки Apache для Кувейту може досягти чотирьох мільярдів доларів

Окрім власне гелікоптерів, DSCA дозволила продати Кувейту значну номенклатуру озброєння до гелікоптерів: пускові установки на чотири ракети M299 AGM-114 Hellfire, пускові блоки M260 для ракет Hydra 70 та 30-мм автоматичні гармати M230El + M139 Area Weapons System (AWS).

Пуски AGM-114 Hellfire із вертольотів Apache

Окрім того, Кувейт має отримати широку номенклатуру іншого оснащення до вертольотів AH-64 Apache: двигуни T700-GE 701D, бортові системи попередження про ракетний обстріл AN/AAR-57 (CMWS), прицільно-навігаційні системи AN/ASQ-170, системи нічного бачення AN/AAQ-11 (MTADS / PNVS), надвтулочні радарні системи AN/APG-78, радіостанції, системи передачі даних та інше обладнання.

Технічне обслуговування Apache

Основними підрядниками за цими поставками стануть такі американські компанії, як Boeing Company, Lockheed Martin, General Electric, Lockheed Martin Mission Systems and Sensors, Longbow Limited Liability Corporation та Raytheon.

AH-64E відрізняється від своїх минулих версій тотальною цифровізацією всіх систем, оновленням радіоелектронного оснащення, зокрема потужнішою РЛС, яка здатна виявляти наземні цілі, а також оптичною станцією, новими двигунами та лопастями.

Головною особливістю стала можливість екіпажу вертольоту AH-64E керувати безпілотниками та працювати з ними у єдиній системі

На практиці це дозволяє AH-64E використовувати дрони у якості розвідників та підсвітників цілей та запускати високоточні ракети AGM-114 Hellfire, які мають дальність дії до 8-11 км, поза межами прямої видимості противника.

Як раніше повідомляв Defence Express, корпорація Boeing почала поставки ударних вертольотів AH-64E Apache Guardian до Великобританії.

На днях ця країна отримала перші два із 50 замовлених вертольотів

Поставки відбуваються у рамках масштабного контракту з Boeing від 2016 року, ціна якого сягає 2,3 мільярди доларів За цим контрактом армія Великобританії отримає не просто останню модифікацію цих вертольотів AH-64E, а її найсучасніше виконання, що отримало індекс v.6.

Читайте також: Війни XXI століття - війни за воду