xcounter
#

​Великобританія почала озброюватись новою версією ударного вертольота AH-64 Apache

AH-64 Apache для армії Великобританії
AH-64 Apache для армії Великобританії
2301

Міноборони Великобританії почала отримувати AH-64E Apache Guardian

Перші два ударні вертольоти AH-64E Apache Guardian з 50 замовлених прибули до Великобританії, сповістило міноборони країни. Постачання відбувається у рамках масштабного контракту з Boeing від 2016 року вартість якого оцінюється у 2,3 млрд доларів.

За цим контрактом армія Великобританії отримає не просто останню модифікацію цих вертольотів AH-64E, а її найсучасніше виконання, яке отримало індекс v.6.

Читайте також: Скандали "Укроборонпрому", бюджет на оборону, Bayraktar TB2 для українського війська та "Богомол" з "Нептуном": події тижня від Defense Express
AH-64E Apache Guardian
Великобританія замовила 50 AH-64E Apache Guardian

AH-64E відрізняється від минулих версій тотальною цифровізацією всіх систем, оновленням радіоелектронного оснащення, зокрема потужнішою РЛС, яка здатна виявляти наземні цілі, а також оптичною станцією, новими двигунами та лопастями. А головною особливістю стала можливість екіпажу вертольоту керувати безпілотниками та працювати з ними у єдиній системі.

AH-64E
AH-64E отримав глобальні оновлення

На практиці це дозволяє AH-64E використовувати дрони у якості розвідників та підсвітників цілей та запускати високоточні ракети AGM-114 Hellfire, які мають дальність дії до 8-11 км, поза межами прямої видимості противника. Загалом вертоліт може підіймати до 16 Hellfire у чотирьох пакетах.

AH-64E
Пуски AGM-114 Hellfire

У арсенал AH-64E також входить широкий спектр іншого озброєння: некеровані реактивні снаряди та ракети повітря-повітря ближньої дії. Також Apache оснащений 30-мм пушкою M230 Chain Gun (боєкомплект до 1200 снарядів).

Цікаво, що міноборони Великобританії обрало варіант закупити у США вже готові вертольоти, коли до цього основним рішенням вважалось модернізація до аналогічного рівня ліцензійну копію Apache - WAH-64D з широким використанням вузлів та комплектуючих від Boeing.

Westland WAH-64D Longbow Apache
Ліцензійна копія Apache - Westland WAH-64D Longbow Apache. Головна відмінність - двигуни від Rolls-Royce

Зазначимо, що фактична ціна однієї машини за цим контрактом становила 46 млн доларів, разом з усіма супутніми послугами. Що говорить про доволі пільгові умови для Великобританії. Водночас у 2019 році США домовились з Марокко щодо постачання 36 AH-64E Apache за 4,25 млрд долл.

Тобто один Apache AH-64Е зі супутнім озброєнням, оснащенням та послугами коштував для цієї країни вже 118 млн долл.

AH-64E Apache Guardian
Великобританія отримала доволі "пільгові" умови під час закупівлі AH-64E

Перші польоти британських AH-64E Apache Guardian відбудуться у 2021 році та потрапляють на озброєння сформований у цьому році 1-ої авіаційної бригади сухопутних військ Великобританії. А завершення постачання всієї партії нових вертольотів у 2023-2024 роках.

Читайте також: ​Пентагон витратить на модернізацію Global Hawk, які літають над Україною, 4,8 млрд доларів