xcounter
#

​Пентагон витратить на модернізацію Global Hawk, які літають над Україною, 4,8 млрд доларів

RQ-4 Global Hawk
RQ-4 Global Hawk
2523

Стратегічний БПЛА RQ-4 Global Hawk пройде глобальну модернізацію

Міністерство оборони США замовило у Northrop Grumman модернізацію всіх наявних стратегічний БПЛА RQ-4 Global Hawk, яка обійдеться у 4,8 млрд доларів. Мова йде про 31 дрон у версіях Block 20, 30 та 40.

Таким чином "апгрейд" кожного Global Hawk буде коштувати близько 150 млн доларів. Водночас вартість одного БПЛА оцінюється у 180-215 млн доларів.

Читайте також: Ревлюційний радар на крилах для ВМС США: ворожим підводним човнам сховатися буде ніде
RQ-4 Global Hawk
RQ-4 Global Hawk - стратегічний розвідник армії США

Модернізація включає широкий спектр робіт, які торкнуться оновлення програмного забезпечення, зміну конфігурації обладнання, підвищення надійності, зв’язку та передачі даних та їх захисту.

Зазначимо, що RQ-4 Global Hawk це БПЛА стратегічного рівня, який призначений для ведення повітряної розвідки. Він оснащений інтегрованою системою спостереження і розвідки HISAR з РЛС з синтезованою апертурою (SAR), а також електронно-оптичними та інфрачервоним сенсорами.

RQ-4 Global Hawk
Вартість одного RQ-4 Global Hawk оцінюється у 180-215 млн доларів

Це дозволяє йому "бачити" на відстані 100 км наземні об’єкти, визначати точні координати цілей. За передачу даних відповідає супутниковий канал із потужністю до 50 Мбіт/ с.

Global Hawk має злітну масу 15 тонн і розмах крила близько 40 м, він може перебувати у повітрі впродовж 30 годин на висоті до 18 км.

RQ-4 Global Hawk
Розміри Global Hawk краще видно у порівнянні

Пентагон на постійній основі залучає Global Hawk до розвідувальних місій по всьому світу. Зокрема він регулярно проводить розвідку позицій російських військ на Донбасі, в окупованому Криму та вздовж кордонів України та РФ.

Наприклад, у липні 2020 року Global Hawk у ході польоту над Україною знаходився на віддалені у середньому до 50 км від кордонів Ростовської, Воронезької та Бєлгородської областей Росії.

Читайте також: ​Армія США починає опановувати Stryker A1 IM-SHORAD: "наземний" Apache з Hellfire та Stinger