xcounter
#

​Армія США починає опановувати Stryker A1 IM-SHORAD: "наземний" Apache з Hellfire та Stinger

Stryker A1 IM-SHORAD - новий ЗРГК армії США
Stryker A1 IM-SHORAD - новий ЗРГК армії США
3999

Stryker A1 IM-SHORAD здатний знищувати повітряні та наземні цілі

Армія США розпочала тренування екіпажів новітніх бойових машин Stryker A1 IM-SHORAD від General Dynamics, які призначені для знищення повітряних цілей, а також можуть завдавати удари по наземних об'єктах.

Військові вже тестують нові бойові машини попри те, що їх серійне виробництво тільки розпочинається. А сам контракт на їх постачання був укладений лише 2 листопада 2020 року.

Читайте також: Міноборони збирається замовити дві партії модернізованих 3СУ-23-4М-А "Шилка"

Відповідне відео з навчанням підрозділу 4-го артилерійського полку протиповітряної оборони армії США, які першими мають отримати Stryker A1 IM-SHORAD, виклала прес-служба військової бази White Sands Missile Range у Нью-Мексико.

Stryker A1 IM-SHORAD, на перший погляд, виглядає як звичайний зенітний гарматно-ракетний комплекс ближньої дії. Проте з унікальним арсеналом озброєння, який "дістався" від ударного вертольота АН-64 Apache.

АН-64 Apache
АН-64 Apache "поділився" зі Stryker A1 IM-SHORAD своїм озброєнням

Зокрема головною особливістю Stryker A1 IM-SHORAD є ракети AGM-114L Longbow Hellfire, які належать до типу "повітря-земля" та працюють у режимі "вистрілив-забув". Але їх перетворили на універсальні - з можливістю знищення не тільки наземних, а і повітряних цілей.

Запорукою цьому стала радіолокаційна головка самонаведення, яка працює у міліметровому діапазоні. Враховуючи те, що вона вміє розрізняти цілі на фоні землі, "навчити" її захоплювати повітряні об'єкти було відносно простою задачею.

Stryker A1 IM-SHORAD
У арсеналі Stryker A1 IM-SHORAD: 4 ракети Stinger та 2 ракети Hellfire

Дальність дії "інвертованого" AGM-114L Longbow Hellfire, який на Stryker вдалось розмістити тільки дві одиниці, не розголошуються.

Проте відомо що у 2017 році ВМС США провели тестування цієї ракети, яка була спеціально доопрацьована для пуску з кораблів. Завдяки цим доопрацюванням дальність її польоту становила 9 км, проти 8 км при пуску з вертольота.

У арсеналі Stryker A1 IM-SHORAD "традиційні" зенітні ракети Stinger, які використовуються не тільки у відомому ПЗРК FIM-92, а і на вертольотах. Дальність стрільби Stinger становить до 4,8 км, а по висоті - до 3,8 км. Машина оснащується чотирма таким ракетами, які розглядаються як засіб знищення маловисотних цілей.

Stryker A1 IM-SHORAD
Stinger попри те, що він був розроблений у 70-х роках, ще "в строю"

Stryker A1 IM-SHORAD також озброєний 30-мм автоматичною гарматою XM914 від норвезької Kongsberg. Ця гармата - модернізована "сухопутна" версія M230 з, знов-таки, АН-64 Apache зі швидкострільністю 600 пострілів за хвилину.

XM914
XM914 - модернізована М230

Також машина отримала курсовий 7,62-мм кулемет, який, враховуючи інше озброєння, виглядає лише як відданість традиціям.

Stryker A1 IM-SHORAD
Stryker A1 IM-SHORAD озброїли "до зубів"

За виявлення цілей відповідає система з радарів Multi-Mission Hemispheric Radar (MHR) від Leonardo, з активними фазованими антенними решітками, які встановлені по периметру машини. Це радар "бачить" цілі на дальності до 40 км та на висоті до 10 км.

Також машина оснащена оптичною системою WESCAM MX-GCS від L3Harris з телевізійним, тепловізійним та лазерним каналами, яка також має "повітряне" минуле.

На додачу Stryker A1 IM-SHORAD оснастили комплексом радіоелектронної боротьби та інтегрували машину до єдиної системи управління типу C4I.

Stryker A1 IM-SHORAD розглядається, як основний зенітний ракетний комплекс ближньої дії, який також має додаткову можливість знищення наземних цілей. У цій ролі він має замінити застарілий M1097 Avenger.

M1097 Avenger
M1097 Avenger має піти на "пенсію"

Зацікавленість армії США у цій машині підкреслюється тим, що військові почали опанування Stryker A1 IM-SHORAD майже одночасно з початком її серійного виробництва. А першим підрозділом став саме 4-ий артилерійський полк протиповітряної оборони, який дислокується у Німеччині.

Додамо, що за умовами договору між General Dynamics та Пентагоном, перша партія Stryker A1 IM-SHORAD з 28 одиниць обійдеться у 230 млн доларів. Тобто вартість одного Stryker A1 IM-SHORAD з першої партії складає близько 8,2 млн доларів. Водночас загальна сума контракту, без уточнення кількості машин - 1,2 млрд доларів.

Stryker A1 IM-SHORAD
Stryker A1 IM-SHORAD, орієнтовна вартість для армії США - 8,2 млн доларів
Читайте також: Американські ВПС "навчають" F-35 "працювати" новою ядерною бомбою B61-12 (відео)