xcounter
#

Міноборони збирається замовити дві партії модернізованих 3СУ-23-4М-А "Шилка"

3СУ-23-4М-А3 "Шилка" під час вогневих випробувань на полігоні "Ягорлик" у лютому 2019 року
3СУ-23-4М-А3 "Шилка" під час вогневих випробувань на полігоні "Ягорлик" у лютому 2019 року
5675

Перший контракт з ДП "Завод "Арсенал" за планом буде укладений вже в цьому році

У червні минулого року дослідний зразок модернізованої зенітної самохідної установки 3СУ-23-4М-А1 зенітно-артилерійського комплексу "Шилка" пройшов визначальні відомчі випробування (на полігоні випробування проходив третій варіант 3СУ-23-4М-А3, проте не відомо чи були задіяні в випробуваннях ЗРК та оптико-електронний модуль, - прим. ДЕ).

Як повідомили в Міністерстві оборони України, з метою комплектування зенітних підрозділів Збройних Сил України модернізованою ЗСУ-23-4М-А1, виконання цього заходу включено до державного оборонного замовлення на 2020 рік.

Читайте також: За 6 років війни лише 13% зразків озброєння розроблено на вимогу Генштабу

"В умовах обмеженого фінансового ресурсу, у тому числі спричиненому наслідками карантинних заходів, підприємство здійснило підготовку виробничої бази (підготовка розпочалася ще у 2019 році) та у листопаді (ц.р.) надало Міністерству оборони України необхідні розрахунки з висновками для підготовки проекту державного контракту", - відзначили представники Міноборони.

3СУ-23-4М-А

Підтвердив цю інформацію й генеральний директор "Заводу "Арсенал" Ігор Волощук, який відзначив, що Міноборони зацікавлене в цих машинах й надає всю необхідну підтримку.

"Контракт знаходиться в стадії укладання. Всі необхідні матеріали нам Міністерством оборони передані. За планом контракт має бути укладений найближчим часом в рамках держзамовлення цього року. Також, додатково, розглядається замовлення на певну кількість машин в ДОЗ-2021", - прокоментував хід роботи над замовленням Ігор Волощук.

3СУ-23-4М-А
3СУ-23-4М-А "Шилка" на випробуваннях відновлених зенітних ракетних комплексів протиповітряної оборони, що проходили на державному випробувальному полігоні "Ягорлик" у лютому 2019 року. Машина укомплектована по третьому варіанту модернізації. Добре помітно змінену (від презентованої на виставці) РЛС с ЦАР

Варто додати, що модернізовані ЗСУ-23-4М-А1 дуже потрібні українським військовим. З огляду на недавні результати застосування безпілотних апаратів в Нагірному Карабасі й те, що на Донбасі перероблені російськими бойовиками бюджетні китайські дрони постійно літають над позиціями ЗСУ.

При цьому, таки БПЛА не тільки ведуть розвідку, а й завдають по українським позиціям саморобними боєприпасами. Виявляти дрони бійцям доводиться за рахунок власного слуху та зору, а знешкоджувати - переважно особистою вогнепальною зброєю (оскільки засобів РЕБ на перекриття всієї лінії фронту не вистачає). Ці проблеми частково могли б вирішити оснащені сучасними РЛС та недорогими боєприпасами ЗСУ-23-4М-А від "Арсеналу".

3СУ-23-4М-А
Інформація про модернізацію ДП "Завод "Арсенал" 3СУ-23-4М-А "Шилка" на виставці "Зброя та Безпека-2019"

Нагадаємо, ДП "Завод "Арсенал", після початку бойових дій на Донбасі (з 2015 року), почав розробляти варіанти модернізації ЗСУ-24-4 "Шилка". Згодом, було представлено три можливі версії оновлення.

Версія 3СУ-23-4М-А1 (яка власне й пройшла визначальні випробування) була вперше презентована на виставці "Зброя та Безпека-2017". Модернізація передбачає оснащення установки новою багатофункціональною радіолокаційною станцією з цифровою антенною решіткою (ЦАР) "Рокач-АС" та заміну аналогової обчислювальної системи на сучасну цифрову. Також "Шилку" обладнали навігаційною системою, системою забезпечення та блоком цифро-аналогових перетворювачів.

3СУ-23-4М-А
Багатофункціональна РЛС з цифровою антенною решіткою "Рокач-АС" та оптико-локаційна система 3СУ-23-4М-А на виставці "Зброя та Безпека-2018" / Фото: "Національний Промисловий Портал"

Другий варіант модернізації - 3СУ-23-4М-А2, додатково отримає оптико-локаційну систему, яка має телевізійний і телевізійний канали, а також лазерний далекомір. Вона призначена для виявлення, автоматичного супроводу, видачі координат і параметрів цілей в цифрової обчислювальної системи в автоматичному чи напівавтоматичному режимах.

3СУ-23-4М-А
Модернізована по третьому варіанту 3СУ-23-4М-А "Шилка" на Міжнародній виставці "Зброя та Безпека-2018"

Нарешті третій варіант - 3СУ-23-4М-А3 має додатково отримати ракетний канал й модернізований блок з чотирма зенітними керованими ракетами ближнього радіуса дії. Також передбачена заміна окремих вузлів й блоків, та заміна газотурбінного агрегату на більш економічний варіант.

Читайте також: ЗСУ закупили понад тисячу нових димових гранат РДГ-55Ч