xcounter
#

Ревлюційний радар на крилах для ВМС США: ворожим підводним човнам сховатися буде ніде

Ревлюційний радар на крилах для ВМС США: ворожим підводним човнам сховатися буде ніде
2238

ВМС США можуть отримати можливість виявляти підводні човни з повітря, оскільки радикально новий радар нарешті переходить у фазу розгортання.

Raytheon AN / APS-154 (AAS) - це РЛС з твердотільною фазованою антенною решіткою (ФАР).

Цей проєкт тривалий час був засекреченим, і деталі й досі залишаються неясними.

Читайте також: Малий військово-морський флот Ізраїлю зростає і стає все більш актуальним
Радар AAS літак Boeing P-8A Poseidon
AAS встановлений в гондолі під патрульним літаком Boeing P-8A Poseidon

Однак Forbes повідомляє, що новий радар може працювати в різних режимах: сканування широких областей, отримання знімків з великої відстані і відстеження декількох об'єктів в русі. РЛС забезпечує монохромні зображення з високою роздільною здатністю в будь-яку погоду, крізь хмари і в темряві.

При використанні гідравлічний важіль опускає гондолу подалі від двигунів літака, забезпечуючи повний круговий огляд моря.

У бюджеті заплановано проведення експлуатаційних випробувань протягом поточного фінансового року. Ніяких новин не було, але в січні ВМС оголосили, що працюють над системами технічного навчання для AAS, припускаючи, що розгортання відбудеться найближчим часом.

Радар Raytheon AN / APS-154 (AAS)
Радар знаходиться у розробці з 2009 року, а проходить льотні випробування з 2014 року

Минулого тижня Стів Трімбл (Steve Trimble) з Aviation Week зазначив, що, на перший погляд, звичайний прес-реліз про зміну командувачів на військово-морській базі США в Пойнт-Мугу включав одну цікаву деталь.

Попередній командувач "програми ACAT-ID AAS Radar провів огляд готовності до операційних випробувань і завершив останній етап проекту перед розгортанням".

Багато коментаторів припускають, що AAS може виявляти, ідентифікувати і відстежувати цілі на суші краще, ніж призначена для цієї ролі E-8 Joint STARS ПС США.

Новий радар може не тільки знаходити цілі, але і відправляти координати безпосередньо через канал передачі даних іншому літаку, щоб миттєво вражати цілі за допомогою бомб або ракети.

Радар ААS Boeing P-8A Poseidon
Однак реальне значення ААS може полягати в стратегічному призначенні Boeing P-8A Poseidon: протичовнова війна

Жодний радар не спроможний виявляти підводні човни з повітря. Тож зазвичай все зводиться до скидання гідроакустичних буїв. У них обмежений діапазон, і навіть такий великий літак, як Poseidon несе малу кількість буїв. Тому ВМФ давно проявляє великий інтерес до інших методів виявлення підводних човнів.

Підводний човен з водотоннажністю 18 000 тонн і довжиною 152 метри, якби повільно він не рухався, переміщує на своєму шляху багато води, і це створює слід.

На поверхні цей слід невидимий для людського ока, він губиться в хаотичної структурі хвиль. Але це не означає, що інші сенсори не можуть його знайти. Завдання полягає в тому, щоб мати антену з досить високою роздільною здатністю і потужністю для обробки даних, щоб виділити слабкий сигнал з маси фонового шуму.

Boeing 737 авіалайнер
Boeing P-8A Poseidon - це, по суті, переобладнаний авіалайнер Boeing 737

Нетрадиційна система протичовнової оборони (ПЧО) ВМФ прагне зробити саме це, надаючи літаку Poseidon нові методи відстеження підводних човнів без нового обладнання.

Замість цього він буде використовувати "бортові технології тривалого користування, включаючи AN / APY-10, MX-25, радар з АФАР, РСА та інші".

Ці технології будуть використовуватися для сканування поверхні моря з висот до 18 300 метрів для виявлення слідів підводної активності.

Розробки з відстеження підводних слідів тривають десятиліттями. Росія протягом багатьох років встановлювала на своїх підводних човнах різні системи відстеження, відомі як СОКС. І Великобританія нещодавно пішла за їх прикладом.

Однак виявлення слідів на поверхні - набагато складніше завдання, яке потребує глибоке вивчення безлічі радарних зображень, щоб дізнатися, як виглядає справжній слід. Це може бути неможливо з поточним обладнанням.

Китай виявлення підводних човнів
Останнім часом, китайці теж докладали зусилля в цій області, але поки їм не вистачає чогось більш досконалого

Виявлення слідів підводного човна за допомогою радара - амбітне завдання. Але в разі успіху це буде означати, що P-8A Poseidon зможе швидко охопити десятки тисяч квадратних кілометрів, виявляючи не тільки об'єкти над водою, але і все, що знаходиться під нею.

У поєднанні з відповідним програмним забезпеченням, підводним човнам може бути ніде сховатися - і тоді це дійсно стане революційною технологією.

Читайте також: "Повітряна подушка" з "Нептуном": миколаївський ракетний катер "Богомол"