xcounter
#

Малий військово-морський флот Ізраїлю зростає і стає все більш актуальним

ВМС Ізраїлю набирають силу
ВМС Ізраїлю набирають силу
3149

ВМС Ізраїлю довгий час були найменш потужними з трьох родів військ Армії оборони Ізраїлю. Але зараз вони закуповують нові бойові кораблі, і починають виконувати більш важливу функцію в обороні країни, стверджує видання Forbes.

"Протягом десятиліть наземні й повітряні служби вважалися головною опорою оборони Ізраїлю, в той час як роль ВМС була трохи більше, ніж роль сильної берегової охорони", - наголошується в недавньому звіті, опублікованому Центром стратегічних досліджень Беган-Садат.

Але це швидко почало змінюватися.

Читайте також: Ізраїль дочекався свого першого корвету проєкту Sa'ar 6
Ізраїль корвети типу Sa'ar 6
Ізраїль отримає чотири корвета типу Sa'ar 6

13 листопада Німеччина передала Ізраїлю перший з чотирьох нових кораблів проекту Sa'ar 6 - корвет INS Magen. Magen прибуде до Ізраїлю до кінця року. Ці нові корвети більші й досконаліші своїх попередників типу Sa'ar 5.

Кораблі і системи озброєнь, якими вони будуть оснащені, переважно ізраїльського виробництва. Вони будуються для того, щоб ВМС могли більш адекватно справлятися з конкретними загрозами, з якими вони можуть зіткнутися в майбутньому.

Переважна частина торгівлі Ізраїлю здійснюється через море, тому захист його узбережжя має вирішальне значення. В останні роки смертоносні ракети "Хезболли" почали становити загрозу для морських газових вишок Ізраїлю, що робить їх захист головним пріоритетом для ВМФ.

Морські газові вишки Ізраїлю
Захист морських газових вишок Ізраїлю, ймовірно, стане основним завданням нових військових кораблів

Ізраїль озброїть корвети новітньою версією своїх вітчизняних протикорабельних ракет Gabriel і сучасними системами ППО дальньої дії Barak 8, які можуть збивати ворожі літаки і протикорабельні ракети. Крім того, корвети будуть оснащені військово-морської версією системи ПРО ближньої дії Iron Dome.

Ці військово-морські системи будуть також інтегровані у мережі ППО і ПРО Ізраїлю, щоб забезпечити ефективну координацію між морськими і сухопутними військами в боротьбі з загрозами у повітрі.

Такі можливості можуть виявитися безцінними, якщо Ізраїль опиниться у в конфлікті з одним або декількома супротивниками, озброєними високоточними ракетами. Як наголошується у звіті BESA, "ВМС можуть додати стратегічної глибини до обмеженої частини суші Ізраїлю, а їх ракетні катери і підводні човни можуть забезпечити додаткову допомогу і розширені можливості проти ракетних атак".

Війсково-морська версія Iron Dome Ізраїль
Війсково-морська версія Iron Dome призначена для знищення невеликих ракет і снарядів малої дальності

Корвети типу Sa'ar 6 також мають малу ефективну площу розсіювання (ЕПР). Це робить їх непомітними і менш уразливими для протикорабельних ракет з активним радіолокаційним самонаведенням, які є у "Хезболли".

Групі ополченців раніше вдалося вразити корвет INS Hanit протикорабельної ракетою китайського виробництва C-802 під час війни в Лівані в 2006 році. Чотири члени екіпажу загинули, але судно не вдалося потопити або остаточно вивести з ладу.

Крім поліпшення можливостей Ізраїлю щодо захисту своєї виключної економічної зони, нові військові кораблі також зроблять ВМС більш потужною військово-морською силою в Східному Середземномор'ї. Це може мати велике значення, оскільки Ізраїль є однією з декількох країн регіону, які стурбовані агресивними діями Туреччини в морі.

ВМФ Ізраїлю навчання з армією і ПС
У жовтні ВМФ Ізраїлю брав участь в навчаннях з армією і ПС, в ході яких вони тренувалися протистояти потенційним загрозам з Лівану

Туреччина прагнула створити величезну виключно економічну зону між собою і Лівією, ігноруючи країни між ними.

Ізраїль, Греція, Республіка Кіпр і Єгипет категорично проти цього. 12 листопада міністри оборони Ізраїлю, Кіпру та Греції домовилися про посилення військової співпраці.

Ці країни також працюють над спільним будівництвом трубопроводу для транспортування природного газу з Ізраїлю та Кіпру в континентальну Європу.

Туреччина Егейське море Греція
Спроби Туреччини бурити воду в Егейському морі, на які претендує Греція, також посилили напруженість між Анкарою і Афінами в останні місяці

Завдяки високотехнологічним системам озброєння і вражаючій дальності плавання у понад 4000 км, ізраїльські корвети типу Sa'ar 6 можуть значно посилити військово-морську міць цих дружніх країн і допомогти їм захистити спільні інтереси в Східному Середземномор'ї.

Читайте також: Нові підводні човни ВМФ типу Columbia несуть руйнівну кількість ядерних боєприпасів