xcounter
#

Скандали "Укроборонпрому", бюджет на оборону, Bayraktar TB2 для українського війська та "Богомол" з "Нептуном": події тижня від Defense Express

Bayraktar TB2 від Baykar Makina
Bayraktar TB2 від Baykar Makina
11038

Скандали навколо "Укроборонпрому" та його конфлікт з "Антоновим" як виріс бюджет на оборону і яку зброю купуватиме ЗСУ в наступному році: розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Скандали навколо "Укроборонпрому"

"Укроборонпром" на цьому тижні відзначився цілим рядом скандалів. Ще у понеділок Defense Express опублікував виписки з державних реєстрів нерухомості, які свідчать про те, що держконцерн, фактично, переписав на себе понад 200 виробничих комплексів оборонних заводів та "забув" прописати в них самі підприємства.

Читайте також: Тверезий погляд на чеську САУ Dana-M2 для ЗСУ: без зрад, перемог та істерії

Наприклад, всі приміщення таких бронетанкових гігантів, як ХКБМ та "Завод ім. Малишева" тепер закріплені за самим "Укроборонпромом", без жодної згадки самих заводів. Аналогічна участь спіткала "Антонов", "ЖБТЗ" та десятки інших підприємств по всій країні.

Директор з управління активами "Укроборонпрому" Мустафа Найем відреагував на публікацію, заявивши, що "державні підприємства не можуть вказувати власником себе, а мають - і це пряма вимога законодавства - зазначати орган управління, який визначений державою", тобто сам Концерн.

Укроборонпром
Відповідь Мустафи Найема, директора з управління активами "Укроборонпрому", лише додала ще більше запитань

Але таке твердження директора з управління активами "Укроборонпрому" - не є правдивим, і про це свідчить інформація з державних реєстрів. Наприклад, держкомпанія "Укрспецекспорт" саме себе вказує в держреєстрах, як власника приміщень на Дегтярівській 36, буквально в декількох метрах від головного офісу "Укроборонпрому".

Водночас Defense Express ще досі не отримав офіційної відповіді на свій інформаційний запит до держконцерну.

Але це були не всі скандали цього тижня, пов’язані із "Укроборонпромом". Зокрема, колектив ДП "Антонов" оскаржуватиме в суді рішення про створення наглядової ради від "Укроборонпрому", як таке, що суперечить чинному законодавству.

А екс-президент ДП "Антонов" Олександр Лось в ефірі "Хвилі" заявив, що звільнився з посади через інтриги "Укроборонпрому" та "спроби нівелювати "Антонов" як світового гравця".

Проблеми державних оборонних заводів

Цього тижня стало відомо про нові проблеми на державних оборонних заводах.

Зокрема, Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. Морозова, що входить до складу "Укроборонпрому", потерпає від штрафів за зрив постачання озброєння на 10 мільйонів гривень. Водночас станом на 19 жовтня 2020 р ХБКМ мало борг по зарплаті в 10,7 мільйона гривень та податковий борг в 16 мільйонів гривень.

У коментарі Defense Express заступник міністра оборони України Олександр Миронюк заявив, що в наступному році ХБКМ отримає замовлення, що поставлять підприємство "на ноги".

БТР-4 Укроборонпром ДОЗ-2020
БТР-4 - основна продукція ХБКМ

Або ж - керівництво ДАХК "Артем" заявило, що з початку 2021 року підприємство переходить на одноденний робочий тиждень. Причина - "Артем" не має замовлень на "Нептун", "Вільху", РС-80 та снаряди. У відповідь Міноборони сповістило, що удвічі збільшило державне оборонне замовлення для ДАХК "Артем" на 2021 рік. І також підготовувало додаткові замовлення на суму близько 900 мільйонів гривень на некеровані авіаційні ракети, ракетний комплекс "Нептун" та ракети для комплексу "Вільха", по яким ДАХК "Артем" є головним виконавцем або співвиконавцем.

Окремо слід згадати про "Вільху", яка не потрапила у цьогорічний ДОЗ. Як заявив Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак, коли формувалось держоборонзамовлення на 2020 рік пріоритет був наданий тим потребам, які прямо зараз наявні у військах.

Оборонний бюджет-2021

У п’ятницю 27 листопада Кабмін подав до Верховної Ради проект державного бюджету 2021 на друге читання.

ДОЗ-2021 бюджет-2021
За цим документом, кошторис на потреби Міністерства оборони на наступний виріс на 112 мільйонів гривень, або до 116,22 мільярдів гривень

Як саме Кабмін планує розподілити видатки на силовий блок в 2021 році, можете побачити за посиланням.

Закупівля озброєння для ЗСУ

Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Руслан Хомчак 25 листопада провів зустріч із блогерами, під котрої Хомчак озвучив такі пріоритети в закупівлі озброєння для ЗСУ.

  • Зокрема, для потреб військових закупатимуть модернізовані версії БМП-1. При цьому мова йде саме про глибоку модернізацію цієї моделі силами українських підприємств.
  • Хомчак заявив, що закупівля ракет "Вільха" на даний момент не відповідає поточним потребам українського війська на фронті;
  • Водночас, Хомчак також сказав, що в якості шасі для ракетного комплексу "Нептун" та великокаліберних ракетних систем закупатимуть автомобілі Tatra.
Хомчак
Модернізована БМП-М1С від ЖБТЗ на виставці "Зброя та Безпека-2018"

Уже під час навчань на полігоні "Широкий лан" Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак сповістив, що Міністерство оборони України у наступному році закупить п’ять ударно-розвідувальних дронів Bayraktar TB2 у модернізованій версії.

Також в Міністерстві оборони повідомили, що підпишуть із ДП "Завод "Арсенал" контракт на поставку двох партій модернізованих 3СУ-23-4М-А "Шилка", ці установки потрібні для боротьби з ворожими БПЛА.

"Нептун" на "Богомолі"

Також не можемо не згадати про надцікавий проект ракетного катера "Богомол". Есклюзивну презентацію якого на сторінках Defense Express провів його розробник - "Дослідно-проєктний центр кораблебудування".

Саме цей проект, який цілком може бути вироблений на українських потужностях, є логічною та більш цікавою альтернативою ідеї закупити британські катери для українського флоту.

Богомол

Серед можливостей "Богомолу" - швидкість не менше 50 вузлів, тобто понад 90 км/год. А головний калібр - дві ракети "Нептун". І все це на малопомітний для радарів платформі.

Гарної неділі!

Читайте також: ПТРК Javelin та "Стугна-П", БПЛА Bayraktar TB2, система LaserTag й легкі літаки-камікадзе: як пройшли масштабні навчання на Ширлані (відео)