xcounter
#

"Антонов" подасть в суд на "Укроборонпром" за створення наглядової ради всупереч законодавству

"Укроборонпром" вивів із рахунків "Антонова" 260 мільйонів гривень
"Укроборонпром" вивів із рахунків "Антонова" 260 мільйонів гривень
2452

Укроборонпром створив наглядову раду для ДП "Антонов" всупереч законодавству та домовленостям влади та авіагалузі

Колектив ДП "Антонов" оскаржуватиме в суді рішення про створення наглядової ради від "Укроборонпрому". Про це під час прес-конференції заявив Віктор Гуска, голова профкому Профспілки авіабудівників України на ДП "Антонов".

"Ми радились із трудовим колективом підприємства, і вирішили, що будемо оскаржувати в суді рішення "Укроборонпрому" створити наглядову раду для ДП "Антонов"", - сказав Віктор Гуска.

Читайте також: ​Укроборонпром потайки відібрав нерухомість заводів по всій країні: під ударом "Антонов", ХКБМ, Завод ім Малишева та інші (документ)

Рішення судитись із "Укроборонпромом" Гуска пояснює наступним чином. Статут наглядової ради виписаний так, що "Антонов" віднині буде вимушений погоджувати із "Укроборонпромом" будь-який свій крок, як то невеликі закупівлі чи кадрові рішення в структурі самого "Антонова". І при цьому - наглядова рада від "Укроборонпрому" має право по суті самовільно звільняти керівника ДП "Антонова", і навзамін призначати свого "довірену особу".

ДП
"Укроборонпром" порушив законодавство: наглядові ради можна створювати для підприємств в статусі акціонерних товариств, а "Антонов" - унітарне ДП

Окрім цього, за словами Гуски, "Укроборонпром" по суті порушив домовленості, яких досягла влада та представники авіаційної галузі. "Створювати наглядову раду мали у випадку, якщо б "Антонов" перетворили на авіабудівний холдинг, котрий вивели з-під порядкування "Укроборонпрому", - розповів очільник профкому "Антонова".

При цьому, як випливає зі слів Гуски, "Укроборонпром" не мав також політичного права призначати наглядову раду для ДП "Антонов". "Укроборонпром" не дав за 5 років жодного замовлення для "Антонова", хоча заявляв мету "розвитку українського авіабудування".

Гуска звинуватив "Укроборонпром" у тому, що «Антонов» втратив контракти на поставку десяти Ан-178 в Азербайджан за 240 мільйонів, та дев'яти Ан-178 і тренажерів до них в Туреччину за майже $500 мільйонів

Натомість - "Укроборонпром" забрав у формі внесків 260 мільйонів гривень, яких би вистачило як мінімум для вирішення фінансових проблем Харківського авіаційного заводу.

Харківський авіазавод накопичив 230 мільйонів гривень боргів по зарплаті

Нагадаємо, в інтерв'ю Defence Express Віце-прем’єр-міністр - Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський розповів, що більшість вакансій у наглядовій раді "Антонова" мали заповнити представники "Укроборонпрому".

На цій прес-конференції був присутній також президент Асоціації "Укравіапром" Віктор Попов. Він окремо наголосив, що "Укроборонпром" не є ефективною структурою по управлінню авіаційною галуззю. Як приклад, Попов навів факт, що 21 підприємство із складу "Укроборонпрому" дійшли до критичного економічного стану, тому їх віддали у Фонд державного майна на приватизацію.

""Укроборонпром" – це як Covid-19 для української авіаційної галузі. Він спочатку добиває слабких, а потім уражає й сильних", - сказав Попов
Читайте також: ​Укроборонпром збрехав про "оброк" з підприємств та переклав відповідальність за долю ХДАВП