xcounter
#

​Укроборонпром збрехав про "оброк" з підприємств та переклав відповідальність за долю ХДАВП

Головне джерело існування "Укроборонпрому" - "внески" оборонних підприємств
Головне джерело існування "Укроборонпрому" - "внески" оборонних підприємств
2185

Мова йде про регулярні "внески" від підприємств до самого концерну

Виконуючий обов'язки генерального директора "Укроборонпрому" Ігор Форменко збрехав щодо внесків, які концерн збирає з підприємств, що входять до його складу.

"Є постанова Кабміну, де чітко визначено відсоток прибутку. Ті, хто не має прибутку - нічого не платить. Після виплати всіх податків, підприємство концерну платить 30% державі і 15% - "Укроборонпрому", - заявив Ігор Фоменко під час прес-конференції в "Укроборонпромі".

Читайте також: ​Мінстратегпром відповів "Укроборонпрому" - концерн зриває реалізацію завдань, визначених Президентом
Ігор Фоменко
Ігор Фоменко з 6 жовтня 2020 року виконує обов'язки очільника "Укроборонпрому"

Проте насправді відсоток прибутку - тобто розмрів внеску, визначено не постановою Кабміну, а регулярно визначає сам очільник "Укроборонпрому", видаючи відповідний наказ. І робить це на підставі внутрішнього документа концерну - "Положення про внески учасників ДК "Укроборонпром" від 20.01.2012 року.

У постанові Кабміну "Деякі питання Державного концерну "Укроборонпром", про яку скоріш за все говорив Ігор Фоменко, мова йде лише про право концерну збирати внески з підприємств.

Щобільше, ДП "Антонов" лише у 2020 році перерахував концерну внесок у розмірі 147,9 млн грн. І це ніяким чином не відповідає висловлюванню про "15% від чистого прибутку". Бо у 2019 році чистий прибуток "Антонова" становив 447,98 млн гривень, з яких 33%, а не 15%, було стягнуто "Укроборонпромом".

Ан-178
Кошти "виведені" "Укроборонпромом" могли залишитись на ДП "Антонов" та піти на розвиток підприємства

Водночас Ігор Фоменко заявив, що ці кошти йдуть на надання "фінансової допомоги, погашення боргів із зарплати, для зняття соціальної напруженості і підтримки людей" на підприємствах-учасниках концерну.

Проте у реальності це напівбрехня, а точніше на 58%. Бо, як заявив один із заступників очільника "Укроборонпрому" Мустафа Найєм в інтерв’ю "Укрінформу", зі всієї суми внесків у "кишеню" самого концерну йде 42%. Інша частина, дійсно, йде на підтримку підприємств, але результат цієї підтримки побачити доволі складно.

Наприклад, відомий своїми багатомільйонним боргами "Харківське державне авіаційне виробниче підприємство", які обіцяв повністю погасити ексочільник "Укроборонпрому" Айварас Абромавичус, лише збільшило заборгованість.

Айварас Абромавичус
Айварас Абромавичус дав обіцянку ліквідувати борги на ХДАВП

У липні 2020 року вона становила понад 230 млн грн, а за словами самого Найєма у вересні вже перевалила за 260 млн грн. Що насправді не заважає директору цього збанкрутілого підприємства отримувати зарплатню у розмірі 906 тисяч гривень на рік. Яку, до речі, також визначає сам "Укроборонпром".

Додамо, що загальний борг по заробітній платі на 42 підприємствах "Укроборонпрому" становив 560 млн гривень.

Щодо долі ХДАВП у концерні "розвели руками". "Ми за цей час до органів держвлади направили п’ять разів план санації цього підприємства. Але не отримали жодної відповіді", - розповів Мустафа Найєма. Водночас, на думку керівництва концерну, реанімувати ХДАВП можливо лише списанням боргів з боку держави або це може із власної кишені зробити інвестор.

ХДАВП
ХДАВП продовжує чекати на порятунок

Також під питанням правдивості залишається наступне висловлювання Ігоря Фоменко: "Якщо підприємство не задіяно в держзамовленні, як ДП "Антонов", вони зобов'язані платити 80% від чистого прибутку". Проте жодного офіційного та публічного документа, який би регулював це питання наразі знайти не вдалось. Цілком можливо, що мова знову йде про внутрішні документи самого "Укроборонпрому".

Читайте також: ​Новітня українська РСЗВ "Буревій" пройшла вогневі випробування: ексклюзивне відео