xcounter
#

За останні роки "Укроборонпром" "вивів" з підприємств понад 260 млн гривень

4497
ДП "Антонов" сплатив "Укроборонпрому" за останні роки 208 млн грн
ДП "Антонов" сплатив "Укроборонпрому" за останні роки 208 млн грн

Попри заборгованості із зарплаті "Укроборонпром​" стягує з підприємств "внески" на мільйони гривень

Концерн "Укроборонпром" обійшовся за останні три роки державним підприємствам, які щороку мають сплачувати так звані "внески", у 264,7 млн грн.

Про це свідчать дані щодо "внесків" деяких учасників до держконцерну, які були озвучені Валерієм Іващенко - першим заступником міністра з питань стратегічних галузей промисловості України під час круглого столу на тему: "Оптимальний шлях переозброєння: як створити ефективну систему в державі", який пройшов в "Укрінформі".

Читайте також: "Антонов" просять передати Мінстратегпрому

Зазначимо, що ці кошти йдуть на утримання "Укроборонпрому", як управлінської структури з зарплатами у численних заступників по 200 тисяч грн на місяць.

цехи Укроборонпром
Звичайні цехи заводів "Укроборонпрому" - 60-річні верстати та ручне збирання

Такий "феодальний оброк" існував з моменту створення "Укроборонпрому" за часів Януковича, проте за 2019-2020 роки ці внески виросли у рази та стягувались навіть з підприємств, яким самим була необхідна підтримка та тих, де існувала заборгованість з заробітної плати.

Наприклад, ДП "Антонов" у 2020 році перерахував "Укроборонпрому" внесок у розмірі 147,9 млн грн. Водночас у 2018 він становив 23,2 млн грн, тобто "оброк" було збільшено у шість разів.

Ан-132
В останній раз "Антонов" підняв у небо новий літак у 2017 році

Водночас з "410 заводу ЦА", який у цьому році так і не зміг погасити борги із заробітної плати, з 2017 по 2020 рік було стягнуто на користь "Укроборонпрому" 4,1 млн грн. "ХМЗ "ФЕД", який зараз потерпає від браку замовлень, за той же період перерахував 22,7 млн грн. А "Івченко-Прогрес", замість вкладання коштів у розробку двигунів та оновлення обладнання, виплатив концерну 29,6 млн грн.

Миколаївський авіаремонтний завод
Головне джерело існування "Укроборонпрому" - "внески" оборонних підприємств

Нагадаємо, що колектив "Антонова" вже виступив з низкою заяв та висловив своє незадоволення тим, як "Укроборонпром" втручається у діяльність підприємства. Йдеться зокрема про те, що концерн намагався терміново змінити форму управління та створити наглядову раду ДП "Антонов", що суперечить чинному законодавству.

Зауважимо, що саме через це низка профільних асоціацій наполягають на передачі ДП "Антонов" до сфери управління Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості.

Читайте також: ​Новітня українська РСЗВ "Буревій" пройшла вогневі випробування: ексклюзивне відео