xcounter
#

​Рік Айвараса Абромавичуса в "Укроборонпромі": круте піке "нової команди"

Айварас Абромавичус намагається піти з "Укроборонпрому" самостійно
Айварас Абромавичус намагається піти з "Укроборонпрому" самостійно
7525

Айварас Абромавичус завершив рік свого керівництва тим, що завів "Укроборонпром" у системну кризу

Якщо оцінювати діяльність гендиректора "Укроборонпрому" Айвараса Абромавичуса за рік, то може виникнути відчуття, відоме у психіатрії як втрата особистісної ідентифікації. Адже безапеляційні заяви про успіхи Абромавичуса та його команди з 11 заступників б’ються об статистику, яка свідчить про падіння виробництва учетверо, експорту - уп’ятеро, збільшення загальної заборгованості на 700 млн гривень.

Тому сьогодні, коли гендиректор держконцерну збирається подати у відставку, є сенс ретельніше дослідити спадок литовського топ-менеджера.

Читайте також: Абромавичус готує "комісарів" для підприємств "Укроборонпрому"

"Золота команда"

Офіційно Абромавичуса призначили на посаду очільника "Укроборонпрому" 2-го вересня 2019 року, а вже за два тижні він почав набирати свою нову команду. Вона справді виявилася "золотою", з огляду на її вартість для країни.

Якщо сам Абромавичус рік офіційно обходився мінімальною зарплатою у п’ять тисяч гривень, то його команда отримує щомісячні зарплати у сотні тисяч. Приміром, Сергій Іванюта, заступник з фінансово-економічних питань, до запровадження карантинних обмежень мав на місяць близько 232 тисяч гривень.

Бондарь Морозов Іванюта
Рівень зарплат топменеджмента "Укроборонпрому"

Заступник з трансформації Роман Бондар за чотири місяці 2019-го задекларував 1,23 млн грн, заступник з маркетингу та збуту Михайло Морозов - 1,18 млн грн. У середньому кожний місяць роботи команди Абромавичуса коштував Україні близько 2,7 млн гривень.

Джерелом цих коштів є державні підприємства - учасники концерну, які сплачують "Укроборонпрому" так звані внески. Після приходу "золотої" команди їх підвищили утричі. Якщо у 2018-му вони складали близько 203 млн за рік, то у 2020-му, при Абромавичусі, - вже 688 млн грн.

Айварас Абромавичус

Айвараса Абромавичус був призначений очільником держконцерну 2 вересня 2019 року

Ці гроші йдуть на утримання концерну як адміністративної одиниці, де працює близько 300 осіб. Раніше ця різниця ішла у закупівлю верстатів, розробку нових озброєнь, підвищення зарплат робітникам на виробництві та погашення старих заборгованості. Але тепер практично усі обігові кошти підприємства перераховують у центр.

Ба більше, навіть, якщо завод потерпає від збитків, - все одно має платити.

Харківський "Завод ім. Малишева", який багато років знаходиться у стані банкрутства, завершив 2019-й із збитками у 420 млн, але у 2020-му попри це віддав нагору в "Укроборонпрому" 74 млн грн.

цех укроборонпром
Звичайні цехи заводів "Укроборонпрому" - 60-річні верстати та ручне збирання

Сам Абромавичус разючу різницю між доходами своїх заступників та зарплатами на реальному виробництві пояснював необхідністю залучити до управління державним майном успішних менеджерів. Мовляв: рівень їх винагороди цілком відповідає масштабу їхніх завдань та очікувань держави і суспільства.

І тут таки можемо оцінити, наскільки успішно команда мільйонерів з "Укроборонпрому" цілий рік господарювала і реформувала галузь. І, треба зазначити, що результати можна кваліфікувати навіть як фіаско із присмаком саботажу.

Провал виробництва

За перше півріччя 2020-го підприємства концерну передали усім замовникам 443 одиниці нового, модернізованого та відремонтованого озброєння і військової техніки. Йдеться як про українське військо, так і про іноземних замовників. Цю цифру у концерні подають як беззаперечне досягнення.

брехня укроборонпрому
Чергова презентація "здобутків" від "Укоборонпрому"

Із цим можна погодитися, якщо не порівнювати ці цифри із результатами "папєрєдніков" за перше півріччя 2019-го. А там бачимо передані 1600 одиниць озброєння лише у рамках держоборонзамовлення для ЗСУ, Нацгвардії та інших силових структур, без урахування експорту. Тобто рівень реально завершеного виробництва впав більш ніж учетверо.

Можемо згадати широко рекламоване командою Абромавичуса виробництво 45 БТР-4. Але і там є своя ложка дьогтю. Адже, аби виконати той контракт, 8 бойових машин забрали у Нацгвардії та передали Збройним Силам. Тобто одним контрактом пожертвувати задля виконання іншого.

ХКБМ БТР-4
Легендарний ХКБМ перетворився з провідного конструкторського бюро на звичайних збиральний завод

Але, навіть попри такі невтішні результати "Укроборонпром" заявив, що отримав за перше півріччя 2020-го 14,4 млрд гривень чистого доходу, що начебто - на рівні 2019-го. А грошовий обсяг реалізованої продукції начебто становив 12,8 млрд, що лише на 0,1 млрд менше за попередній період.

Однак зазначимо, що ці показники, через особливості фінансові обліку, стосуються минулорічних, а не поточних досягнень. Адже замовник платить не за окрему одиницю озброєння, а після відвантаження партії, на виготовлення якої йде рік чи навіть більше. Таким чином ці кошти надійшли у концерн у рамках виконання попередніх замовлень, до яких "золота" команда не має жодного відношення.

Падіння експорту

"Укроборонпром" кілька тижнів тому заявив про обсяги експорту за перше півріччя 2020 року. Згідно поданої інформації, за першу половину 2020 року було експортовано продукції на 145 млн доларів. Для порівняння, за весь 2019-й - 908 млн доларів. Тобто експорт озброєнь упав майже утричі. Тут якось ніяково згадувати обіцянки Абромавичуса досягти у 2020-му показника експорту у 1,3 млрд доларів.

Експорт укроборонпрому Абромавичус
"Рожеві" плани та прикра реальність експортних успіхів команди Абромавичуса

Це епічне падіння, як і будь-який провал, має своє прізвище. У нашому випадку воно належить заступнику Абромавичуса з маркетингу та збуту Михайлу Морозову. Той став фігурантом гучного скандалу, який докладно висвітлив Цензор.нет.

За даними розслідування, Україна втратила лише в одному випадку 15 млн доларів на контракті, який мав укласти державний "Укрспецекспорт", що входить до складу концерну, через афілійовану з Морозовим компанію-прокладку Raviana Pakistan Private Limited. Тобто бізнес-інтереси Морозова та його партнера Мохаммада Захура, імовірно, позбавили Україну валютної виручки, вибили її з традиційного ринку і завдали вразливих іміджевих втрат.

Цікаво, що Абромавичус, замість того, аби позбутися "зашквареного" заступника, з усіх сил тягне його, як наступника у крісло очільника концерну. Також поки лишається на посаді гендиректор "Укрспецекспорту" Вадим Ноздря - протеже Морозова і Захура.

Вадим Ноздря УСЕ
Вадим Ноздря керував компанією Мохаммада Захура Istil Group

Водночас за інформацією Defense Express, влітку цього року в "Укрспецекспорті" відбулася небачена "зачистка" фахівців пакистанського напряму, які протягом десятиліть працювали із цією країною. Звільнили одразу сімох унікальних спеціалістів, включно із директором представництва у Пакистані. Це остаточно зруйнувало систему роботи українських спецекспортерів на цьому специфічному ринку.

Борги по зарплатах та кредитна яма

Айварас Абромавичус прийшов в "Укроборонпром" із щедрою обіцянкою виплатити усі борги із зарплат на підприємствах концерну. Це він особисто доповів Президенту України Володимиру Зеленському. Але у підсумку борги накопичуються.

Абромавичус Зеленский
Айварас Абромавичус дав обіцянку ліквідувати борги

Рік тому було заявлено про рівень заборгованості у 434 млн грн, у листопаді 2019-го - у 463 млн. За даними першого кварталу 2020-го борги сягнули 481 млн. Лише на Харківському авіазаводі вони перевищують 230 млн.

"Вирішення питань виплат заробітної плати є пріоритетною задачею нової команди. До 2020-го Укроборонпром скоротить ці борги вдвічі, а до кінця першого півріччя наступного року [2020 - ред.] повністю їх позбудеться", - упевнено обіцяв Абромавичус у листопаді 2019 року у присутності Глави держави. Але, як бачимо, виконано її не було.

Затримки із зарплатою та борги призвели до того, що з заводів "Укроборонпрому" масово звільняються спеціалісти. У 2018-му на підприємствах концерну працювало майже 70 тисяч, а в 2020-му менше 65 тисяч.

цех укроборонпром
Стандартна ситуація для заводчанина "Укроборонпрому" - затримки у зарплатні та праця у цеху без опалення

За час роботи команди Абромавичуса кількість збиткових підприємств збільшилась майже до 90. А на початку 2020 року ішлося тільки про 43 проблемних заводи.

Ще страшніша ситуація із кредитними боргами. Якщо у вересні 2019-го було 3,7 млрд грн загальної заборгованості, то на початку 2020-го концерн просив Мінекономіки списати 4,4 млрд. Тобто за неповні півроку згенерували 700 млн грн боргів.

Аудит на мільйон

Доволі цікавим епізодом діяльності команди Абромавичуса є аудит консолідованої звітності підприємств "Укроборонпрому" вартістю 29,3 млн грн, тобто понад один мільйон доларів. У "напружених" торгах у Prozzoro взяло участь дві компанії - українські філії Ernst&Young та Baker Tilly.

Конкуренти синхронно оголосили пропозиції з різницею в одну тисячу гривень, тож у листопаді 2019-го мільйон доларів дістався Baker Tilly.

Абромавичус Baker Tilly
Гендиректор "Укроборонпрому" Абромавичус та Гендиректор "Baker Tilly Ukraine" Олександр Почкун

Додамо, що Baker Tilly наприкінці серпня виграла тендер на аудит за 2019 рік ДП "Антонов", що входить до складу "Укроборонпрому". Тобто одна компанія двічі отримує державні кошти за один і той самий аудит, а це - ще 100 тисяч доларів. Цікаво, що у Baker Tilly свого часу працював Роман Бондар - чинний поки заступник Абромавичуса.

Роман Бондарь
Профіль Романа Бондаря у Linkedin

У цій ситуації доволі цікавим є отримання держконцерном 900 тисяч євро від уряду Франції для здійснення так званого форензик аудиту та підвищення стандартів управління.

Нагадаємо, що форензик аудит - це аналіз ситуацій, пов’язаних з ризиками корупції та шахрайства, а простішою мовою - перевірка на хабарі та відкати. Які, в тому числі, можуть брати топ-менеджери. Цікаво, що сам держконцерн трактував отримання цих коштів дещо ширше - оплата послуг провідних міжнародних консультантів для розробки реформ.

Абромавичус Понсен
Надзвичайний та Повноважний посол Франції в Україні Пан Етьєн де Понсен та Айварас Абромавичус

Реформа на місці

Команда Абромавичуса працювала під гаслом реформування та трансформації "Укроборонпрому". За планом, який намалювали у держконцерні, для цього потрібні три етапи і п’ять років.

Відповідно до нього, в "Укроборонпромі" є чотири місяці, аби корпоратизувати підприємства, запровадити нові стандарти управління, а на додачу - вирішити питання з боргами та активами. Усе це передбачено стадією "Стабілізація через корпоратизацію".

Абромавичус
Команда Абромавичуса самостійно визначила сама собі строки реформи

Вже у 2021-2022 роках на етапі "Корпоратизація" має буде сформовано шість холдингів. А потім розпочнеться етап із красномовною та оптимістичною назвою "Ріст та інновації", який завершиться ліквідацією "Укроборонпрому". У концерні навіть сформували дві команди - "Офіс трансформації" та "Стратегічний комітет", які розробляють стратегії майбутніх галузевих оборонних компаній.

Проте, реальна оцінка реформи полягає у досягнутому позитивному результаті, а не у планах, кольорових презентаціях, чи проектах, які ще навіть не потрапили на розгляд уповноважених органів.

Таким чином, рік перебування команди Абромавичуса в "Укроборонпромі" призвів до катастрофічного падіння виробництва озброєння, занепаду експорту, звільнення тисяч фахівців. До активів можна занести десяток презентацій за які автори-художники отримали десятки мільйонів гривень державних коштів зарплати. Ними і вимірюється для держави справжня цінність "золотої" команди Айвараса Абромавичуса.

Читайте також: ​Локалізація виробництва іноземної зброї в Україні та пріоритет вітчизняної оборонки - Олег Уруський