xcounter
#

​Локалізація виробництва іноземної зброї в Україні та пріоритет вітчизняної оборонки - Олег Уруський

Міністратегпром та Міноборони завантажать підприємства ОПК замовленнями
Міністратегпром та Міноборони завантажать підприємства ОПК замовленнями
2838

Олег Уруський у інтерв’ю Defense Express розповів про пріорітети Міністратегпрому

Віце-прем'єр-міністр України - Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський у інтерв’ю Defense Express розповів про розподіл зон відповідальності між міністерствами, а також про акцент на максимальному завантажені вітчизняних підприємств замовленнями для українського війська.

"Міністратегпром буде опікуватись питаннями оборонно-промислового комплексу, літакобудування ракетно-космічної галузі. Також є розуміння, що частина державних підприємств, які не належать до цих сфер, але мають стратегічну важливість, також підпадають під зону відповідальності нашого міністерства.

Читайте також: Уруський: "Необхідно зменшити кількість діючих спецекспортерів, а також обмежити вплив на них з боку ДК "Укроборонпром"

Наприклад, якщо ми створюємо ракетний комплекс, то це тягне за собою залучення цілого спектру підприємств, які працюють у хімічній, металургійній, приладобудівних та інших сферах.

Вагома частина з них, в першу чергу ті, які виробляються продукцію, знаходиться у приватній власності, вони зараз та у майбутньому будуть опікуватися Міністерством розвитку економіки.

Водночас існує велика кількість науково-дослідних інститутів, які володіють потужними напрацюваннями та технологіями. Саме ці досягнення є надбанням держави, які потрібно не тільки зберегти, але і примножити", - заявив Олег Уруський.

Окрім того, однією з головних задач Міністратегпрому буде надання максимального пріоритету інтересам української оборонної промисловості. В першу чергу це стосується питання імпорту озброєння іноземного виробництва, яке набирає обертів у той час, коли вітчизняна "оборонка" не завантажена.

"Зараз ми запроваджуємо абсолютно нові підходи у роботі з Міністерством оборони. Бо зараз нормальної та ефективної взаємодії між Міноборони та "Укроборонпромом" не існує.

Це серйозна проблема, яка призводить до того, що державні оборонні підприємства, які входять до складу концерну, не завантажені... Інтереси української оборонної промисловості, завантаження вітчизняних виробничих потужностей, мають бути першочерговими.

Але за умови повного гарантування нашими оборонними підприємствами якості та ефективності вітчизняної зброї", - розповів віце-прем'єр-міністр України.

Антонов цех
Підприємства "Укроборонпрому" потерпають через настачу замовлень

Водночас у випадку необхідності закупівлі іноземного озброєння через відсутність можливості створити його самостійно за необхідний час, акцент має бути зроблений на локалізації та передачу технологій.

"Щодо закупівлі іноземних зразків, то вона, звісно, може мати місце, бо наша оборонка не перекриває всіх потреб армії. Проте ми повинні говорити про локалізацію виробництва, якщо його можливо розгорнути в Україні.

Навіть коли ми говоримо про можливість закупівлі британських ракетних катерів, то мова йде про максимальну локалізацію їх виробництва на вітчизняних потужностях та передачу технологій", - підкреслив Олег Уруський.

Своєю чергою формалізований процес утворення Міністратегпрому - затвердження Положення про нього, в якому буде закріплено весь функціонал державної установи, вже знаходиться на фінішній прямій.

"Ми планували затвердити положення Мінстратегпрому на останньому засіданні Кабінету міністрів. Але у МВС виникло бажання долучитися до процесу його узгодження. Тому, сподіваюсь, вже на наступному засіданні уряду положення буде затверджено, бо ми його вже узгодили з Міноборони, МЗС, МінЦифри, Мінфіном та Міністерством розвитку економіки", - повідомив Віце-прем'єр-міністр України.

Читайте також: Олег Уруський про збройову співпрацю з Туреччиною та реформу ОПК: нові деталі