xcounter
#

Уруський: "Необхідно зменшити кількість діючих спецекспортерів, а також обмежити вплив на них з боку ДК "Укроборонпром"

884
Стенд українських спецекспортерів на одній з міжнародних виставок
Стенд українських спецекспортерів на одній з міжнародних виставок

Віце-прем’єр-міністр Олег Уруський наголосив на необхідності відновлення зв'язків з закордонними експортерами

За його словами, співпраця з низкою країн, що традиційно купували українську зброю, була призупинена через тиск конкурентів та корупційні скандали.

"Необхідно відновити економічні зв'язки з країнами, які є традиційними ринками збуту продукції оборонно-промислового комплексу України, і були втрачені з різних причин, в тому числі через тиск з боку конкурентів та організовані корупційні скандали навколо наших спецекспортеров", - відзначив Віце-прем’єр-міністр – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський.

Читайте також: Ірак знову хоче купувати зброю в Україні
Уруський
Олег Уруський оглядає двигун АІ-450, розробки ДП "Івченко-Прогрес" який постачається в Туреччину в компанію Baykar для ударних БПЛА Akinci

На його думку, розв'язанню цього питання може допомогти скорочення кількості таких підприємств (наразі їх шість) та обмеження впливу на їх діяльність з боку Концерну.

"Загалом, з метою ефективного управління військовою та стратегічною промисловістю необхідно зменшити кількість діючих спецекспортерів, а також обмежити вплив на них з боку ДК "Укроборонпром", - наголосив Олег Уруський.

"Укроборонпром"
Найбільш відомі логотипи спецекспортерів Концерну

Нагадаємо, дещо раніше Віце-прем’єр-міністр повідомив про плани трансформації ДК "Укроборонпром" та перетворення його на державну холдингову компанію, що буде займатися стратегічним розміщенням акцій державних компаній ОПК, що входять до складу холдингу, а не управлінськими функціями. Також він додав, про плани змінити керівництво та усю команду, яка працювала там (в Концерні) останній рік.

Ця заява викликала незадоволення дійсного очільника Концерну Айвараса Абромавічуса який пов'язав нового міністра з "олігархами" та погрожував в разі свого звільнення втратою підтримки європейських партнерів, зокрема, фінансової допомоги від ЄС у розмірі 1,3 млрд євро.

"Це раніше у нас олігархи призначали міністрів, а міністри - керівників найбільших державних компаній. Вже п'ять років Україна намагається жити за новими правилами", - заявив Абромавичус.

"Укроборонпром"
Як можна побачити, навіть у порівнянні з показниками минулого року хвалитися нічим...окрім росту заборгованості по зарплаті, якого, за обіцянками Айвараса Абромавічуса в травні вже взагалі не мало бути

Додавши, що згідно із законом, гендиректора "Укроборонпрому" призначає президент за поданням прем'єр-міністра. Однак, звільняти та призначати співробітників держконцерну може лише гендиректор компанії.

"Укроборонпром"
Плани та реальність. Звичайно, що за півроку цей показник може показати значний зріст. А може й не показати...

Також варто додати, що останнім часом пройшла ціла низка скандалів, зв'язаних з діяльністю вітчизняних спецекспортерів. Крім того, при новому керівництві "Укроборонпрому", замість потужного росту експорту, який з рік тому обіцяв той же Айварас Абромавічус, наразі видно лише тотальне падіння показників.

Читайте також: Олег Уруський про збройову співпрацю з Туреччиною та реформу ОПК: нові деталі