xcounter
#

Абромавичус готує "комісарів" для підприємств "Укроборонпрому"

Чим небезпечні нові ініціативи гендиректора концерну
Абромавичус готує "комісарів" для підприємств "Укроборонпрому"
4288

Генеральний директор концерну "Укроборонпром" Айварас Абромявичус видав наказ, яким запроваджує зміни як до статуту концерну, так і до статуту державних підприємств, які йому підпорядковані. Ці новації здатні паралізувати роботу "оборонки".

Наказ гендиректора концерну, який є у розпорядженні нашої агенції, фактично передбачає запровадження на підприємствах посад "комісарів" або "смотрящих з повноваженнями".

Директорам залишиться хіба що ставити підписи під документами, народженими або узгодженими з "комісарами" від "Укроборонпрому". Ну, а "продразверстка" – тобто відрахування 10% прибутку підприємств на утримання управлінської піраміди "Укроборонопрому" - також залишається в силі.

Читайте також: ​"Укроборонпром" націлився "віджати" "Мрію": під загрозою Antonov Airlines (документи)

Ключова зміна, ініційована документом за підписом керівника "Укроборонпрому" Абрамавичуса, формулюється так:

"Наказом концерну можу бути визначено осіб, які, окрім керівника підприємства, уповноважені представляти підприємство у правовідносинах з третіми особами, або мають право вчиняти дії від імені підприємства без довіреності, у тому числі підписувати договори.

На підставі відповідного наказу концерну відомості щодо таких осіб вносяться до єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань".

"Керівник "Укроборонпрому" фактично запроваджує двовладдя на підприємствах. Як наслідок – це породить безвідповідальність та стане джерелом конфліктів. Тож у разі реалізації цих пропозицій є ризик повного паралічу системи управління на оборонних підприємствах. Також це нововведення суперечить положенням Господарського кодексу України, а також Закону України "Про особливості управління об"єктами державної властності у сфері ОПК ", а також Статуту Концерну", - заявили нашій агенції в одній з юридичних компаній.

Барс-8
Слова і справи часом можуть бути діаметрально протилежні за своєю суттю...

Генеральний директор концерну "Укроборонпром" Айварас Абромавичус був призначений на посаду керівника, якому підпорядковані 134 державні оборонні підприємства, без конкурсу.

Одразу після призначення він заявив про те, що потрібно змінити "Топ-100" посадових осіб та директорів в оборонній галузі. В одному з нещодавніх інтерв’ю Айварас Абромявичус повідомив, що вже замінено 26 керівників на оборонних підприємствах.

Борги підприємств, які Абромавичус публічно обіцяв Президенту "погасити" до кінця минулого року. Не вийшло і забулось...

Але показово, що майже всі ці кадрові зміни відбулися на підприємствах, які є прибутковими. Збиткові та з боргами борсаються самі…

Продрозверстка" – тобто відрахування 10% прибутку підприємств на утримання управлінської піраміди "Укроборонопрому" залишається у силі.

Найбільш запекла боротьба нині точиться навколо підприємства "Антонов". Серед підприємств держконцерну ДП "Антонов" - на першому місці за обсягом доходу. Попри відсутність виробництва серійних літаків, підприємство отримує прибутки від комерційної діяльності транспортної компанії, яка спирається на міцні крила радянських "Русланів" та "Мрії.

Контроль за доходами авіакомпанії та, як стверджують на підприємстві, зазіхання на земельні площі авіапідприємства у гарному для житлової забудови місті – один з базових інтересів верхівки концерну до діяльності ДП "Антонов".

Ан-225
Абромавичус двічі звільняв президента ДП "Антонов" Олександра Донця з посади

Своїми наказами Абромавичус двічі звільняв президента ДП "Антонов" Олександра Донця з посади. Окружний адміністративний суд Києва 22 червня зупинив дію чергового рішення генерального директора держконцерну "Укроборонпром" Айвараса Абромавичуса від 15 червня 2020 року.

"Суд погодився з нашими аргументами, що, як і попереднє рішення про припинення повноважень керівника "Антонова", чергове неправомірне рішення "Укроборонпрому" прийнято за рамками повноважень концерну і підпадає під ст. 172 Кримінального кодексу "грубе порушення законодавства про працю", - прокоментували цю ситуацію у юридичній компанії "Ільяшев і Партнери", яка представляє інтереси ДП "Антонов".

На утримання "Укроборонпрому" у 2018-2020 роках ДП "Антонов" перерахувало внесків на понад 120 млн гривень

Тож зараз нинішній очільник «Укроборонпрому», окрім запровадження комісарів, хоче доповнити статут Концерну ще одним положенням, аби мати можливість «припиняти повноваження керівника підприємства, тимчасово відстороняти його від виконання своїх зобов’язань». Це також зафіксовано у наказі «Укроборонпрому», виконання якого Абромавичус поклав на директора концерну з правових питань.

Але це вже виглядає як постріл собі у ногу.

27 червня у Харкові вперше в історії України відбудеться Всеукраїнський з'їзд авіабудівників. Участь у заході візьмуть представники провідних підприємств авіапромислової галузі, зокрема ДК "Антонов", АТ "Мотор Січ", ДП "Івченко-Прогрес", компанія FED (АТ "ФЕД"), ДП "Харківський машинобудівний завод "ФЕД" та інші. На цей захід запрошено усе керівництво країни, аби донести інформацію про реальний справ у галузі та знайти шляхи виходу з затяжного піке.

При цьому, як стало відомо, керівник концерну "Укроборонпром" мав розмову, наприклад, з Прем'єр-міністром України щодо недоцільності участі у роботі з’їзду. Також окремим керівникам підприємств, що входять до складу концерну, було рекомендовано утриматись від участі своїх представників у цьому заході.

Здається, у концерні побоюються жорсткої критики свої діяльності, яка вже була висловлена з боку трудового колективу ДП "Антонов" та інших підприємств, якими керує концерн. Бо у подальшому керівництво концерну хоче керувати та існувати без зайвого галасу - лише за підтримки своїх "комісарів" та "продразверстки". Як там тоді казали: "ваше слово, товарищ маузер"?

Читайте також: ​"Антонов" вимагає виходу з "Укроборонпрому": звернення авіабудівників до Зеленського