xcounter
#

​Працівники КДНВП "КВАРСИТ" вийшли на акцію протесту

На стратегічному підприємстві заборгували зарплату працівникам за три роки
961
01 травня ц.р. відбулась акція протесту працівників КДНВП "Кварсит" зі складу ДК "Укроборонпром"
01 травня ц.р. відбулась акція протесту працівників КДНВП "Кварсит" зі складу ДК "Укроборонпром"

Якщо сьогодні не звернути увагу на проблеми КДНВП "Кварсит", завтра не стане змоги налагодити замкнений цикл серійного виробництва українських зенітних ракет

01 травня ц.р. відбулась акція протесту працівників Костянтинівського державного науково-виробничого підприємства "Кварсит" (КДНВП "Кварсит") зі складу Державного концерну "Укроборонпром". Захід був організований Профспілкою працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України. Метою акції протесту була підтримка вимог членів профспілки та трудового колективу підприємства КДНВП "Кварсит" допомогти повернути борги із заробітної плати за 35 місяців та відновити роботу підприємства.

Як повідомила виданню ГолосUA голова профсоюзної організації заводу Людмила Понарина, борги по зарплаті на "Кварситі" досягли 21 мільйону гривень.

Читайте також: КДНВП "Кварсит": Зона виживання

"Це лише борги по зарплаті, не рахуючи борги по ЄСВ, податкам і решті. Зарплату ми в останній раз отримали 5 вересня минулого року за 2018 рік, та й те міні малку, коли ми були на триденці (прим ред. - працювали лише три дні на тиждень). Кому сказали, ніхто не йме віри в те, що в нас затримано 35 місяців по зарплаті".

Акція протесту працівників КДНВП
01 травня ц.р. відбулась акція протесту працівників КДНВП "Кварсит" зі складу ДК "Укроборонпром"

За словами голови профспілки, люди у відчаї, їх проблемами ніхто не переймається, не зважаючи на їх чисельні звернення. В усіх інстанціях, включно з ДК «Укроборонпром», до складу якого входить "Кварсит" та Урядом, знають про проблеми підприємства і нічого не роблять – не зважаючи на те, що працівники волають про те, що Україна втрачає стратегічне підприємство, яке впливає на обороноздатність країни.

"Молодь, хто зміг, позвільнялись, залишилися люди, яким рік-два до пенсії, або вже пенсійного віку. На біржу піти неможливо, оскільки немає відрахувань з 2016 року, не йде стаж людям. Роботу в місті в такому віці знайти складно. Люди бояться звільнитися, тому що взагалі своїх боргів не побачиш. Ходили в суди, по судах теж нічого не приходить, тому що немає реалізації продукції. Ми входимо до "Укроборонпрому" і теж ні відповіді, ні привіту. У мене вже пачка цих листів, які ми переписуємо один одному, все відписки по колу ходять. Одному, другому президентові писали, три губернатора змінилося, в міськадміністрацію писали. Куди тільки не писали. Ніякої реакції. Шостий рік ми просто висимо в повітрі. Але ми значимося в списку стратегічних підприємств, ми навіть не підлягаємо приватизації. У 2016 році приїжджав якийсь кризовий менеджер, каже, я подивлюся, може вас на консервацію. Загалом ніяк нас і нікуди. Відключили світло - обдзвонили всі інстанції, допомоги знову ніякої », - розповіла Людмила Понарина.

01 травня ц.р. відбулась акція протесту працівників КДНВП

Причиною проблем підприємства стала відсутність збуту продукції.

"Розповідають, що ніби як для Збройних сил України ми не особливо потрібні, а продавати в інші країни, раптом воно піде країні-агресору, не можна. П'ятий рік ми слухаємо про контракт з Білорусією. Білоруси згодні брати, мало не кров'ю розписалися, що в іншу країну воно не піде. Ні, нас все одно гальмують. Ще в 2014 році вивезли наші вироби, вони стоять в Києві на якомусь складі. Нам розповідають: як їх продамо, розрахуємося з боргами. Але видно і тих грошей не вистачить. Борги нарощуються. Якщо в тому році ми були на простої, то з грудня минулого року ми просто на дводенці... Уже мінімалки не виходить, і борги просто нарощуємо - зазначає Людмила Понаріна.

КДНВП «Кварсит»
До 2014 року до 98 % продукції Костянтинівського державного науково-виробничого підприємства «Кварсит» постачалось до Російської Федерації. Після розриву коопераційних зв’язків через агресію РФ проти України відмічались неодноразові спроби вивезти з заводу готову продукцію та перебрати контроль над підприємством…

"Ми могли б бути задіяні в програмах переозброєння. Ми просимо замовлення на переобладнання, випробування ресурсу. Хоча б щоб були копійки за світло і за воду заплатити. Ні теж. Не буду говорити, що в світі, але в Україні це єдине підприємство, це наша розробка, аналогів немає ніде", - резюмувала Людмила Понаріна.

За інформацією Defense Express, однією з причин виходу працівників на акцію протесту може бути і те, що їх звернення до голови Уряду України Дениса Шмигаля, яке було надіслано на початку квітня ц.р., поки залишилось без відповіді.

Як повідомила виданню ГолосUA голова профсоюзної організації заводу Людмила Понарина, борги по зарплаті на

На підприємстві сподіваються, що в Уряді відреагують на їх звернення у терміни, що встановлено Законом України "Про звернення громадян".

Нагадаємо, що раніше Defense Express писав, що втрати підприємства та його технологічних можливостей не можна допустити! «Кварсит» на сьогодні є учасником у виконанні Держоборонзамовлення, а також бере участь в розробці ряду проектів, що є ключовими для обороноздатності Держави та боєздатності українського війська.

Довідка Defense Express

КДНВП «Кварсит» є унікальним підприємством в Україні по виробництву радіопрозорих термостійких обтічників з неорганічних матеріалів. Підприємство є нащадком розробника і виробника обтічників для авіаційних ракет класу «повітря-повітря», «повітря-поверхня», «поверхня-повітря» – ракет для зенітно-ракетних комплексів, а також керованих авіаційних ракет, зі складу комплексів озброєння літаків МіГ-29, Су-27, Су-30, керованих ракет для ЗРК «Куб», «Бук», С-300 різних модифікацій Виробничого об’єднання «Автоскло», після реорганізації якого стало правонаступником багатьох напрямків виробництва.
КДНВП «Кварсит»
КДНВП «Кварсит» має багаторічний успішний досвід співпраці з вітчизняними вищими навчальними закладами та провідними науково-дослідними установами України. Наразі триває комплексне опрацювання та аналіз можливості спільної розробки технології та освоєння виробництва виробів з декількох інноваційних матеріалів для забезпечення потреб підприємств ОПК України / Фото Defense Express
Читайте також: КДНВП "Кварсит": Зона виживання