xcounter
#

Генштаб ЗСУ висловив свою думку щодо БМП: ще 20 років глибоко модернізована БМП-1 буде актуальною

3327
Модернізований БМП-М1С від ЖБТЗ на виставці "Зброя та Безпека-2018"
Модернізований БМП-М1С від ЖБТЗ на виставці "Зброя та Безпека-2018"

Мова йде про глибоко модернізовані версії бойової машини з сучасними системами

Під час зустрічі з блогерами, яка відбулася 25 листопада ц.р., Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак повідомив, що на сьогодні, модернізовані версії БМП-1 цілком влаштовують за вимогами потреби військових і будуть актуальними ще близько 20 років.

Мова йде саме про глибоку модернізацію цієї моделі силами українських підприємств. При цьому наголос ставиться саме на сучасні проблеми з оснащенням такою технікою, та фінансові й технічні можливості України.

Читайте також: В Україні почалась "війна" БМП: основні проекти нових бойових машин для ЗСУ
БМП-1УМД
БМП-1УМД від ЖБТЗ у 2017 році

"На найближчі 20 років – візьму на себе відповідальність - якщо ми будемо глибоко модернізувати БМП-1 з заміною модуля, системою стабілізації, приладів спостереження, тощо… Це буде машина, яка буде актуальна мінімум найближчі 20 років і дешевша набагато. Тому що, ми можемо купити БМП-1, крайній раз ми їх по 4 млн гривень купляли, якщо я не помиляюся", - відзначив Руслан Хомчак.

бойові модулі для БМП-1 ЗСУ
Тестування модернізованих БМП-1 оснащених бойовими модулями "Парус", "Спис", "Шквал" та "Стилет" на полігоні ДНДІ у липні цього року

Також він підкреслив, що для задоволення потреб Збройних сил України вже не є актуальним закупівля БМП-2.

БМП-2 ЗСУ
Відновлені на ЖБТЗ та передані в серпні 2020 року БМП-2

"Ми розуміємо сьогодні, що нам купляти БМП-2 вже не потрібно. По-перше, нам його ніхто не продає. По друге – на ньому стоїть гармата 2А42, яку Росія тільки робить і на сьогодні ми маємо свої гармати, класні вже випускаємо, свої 30-мм. Маємо бойові модулі, яких вже ось на виході два – ми випробування вже провели. База однакова. Ми повністю базу БМП-1, БМП-2 ремонтуємо в Україні, переробляємо, робимо, як все має бути, можемо модернізовувати", - наголосив Головнокомандувач ЗСУ.

Варто відзначити (і це окремо підкреслив Руслан Хомчак), що в командуванні Збройних сил не займаються аналізом та прогнозами можливостей вітчизняних оборонних підприємств, а лише визначать, що саме потрібно в обставинах сьогодення.

Середні БМП України
Проекти середніх БМП - БМП-У від ХКБМ (зверху ліворуч), БМП-У від "Української бронетехніки" (зверху праворуч) та "Кевлар-Е" від "Укріннмаш" (знизу)

Тобто в Генштабі ЗСУ, першою чергою, визначають негайні потреби війська в тому чи іншому озброєнні, яке на сьогодні найбільш актуальне на фронті, та видають замовлення на необхідні зразки, виходячи з виділених в бюджеті фінансових ресурсів.

Читайте також: "Укрспецекспорт" отримав від польської Wtorplast близько $110 тисяч за невиконаний контракт по БМП