xcounter
#

"Укрспецекспорт" отримав від польської Wtorplast близько $110 тисяч за невиконаний контракт по БМП

4906
Поставлені з Польщі БМП-1
Поставлені з Польщі БМП-1

Проте, ця сума є лише незначною частиною від раніше анонсованих $3 млн

За словами, представників ДК "Укрспецекспорт", на рахунки державного спецекспортера виконавчими службами Польщі було перераховано 416 тис. злотих ($109,77 тис. за поточним курсом).

Ці кошти, за рішенням польського суду, були стягнуті з компанії-боржника Wtórplast S.A. Крім того, було здійснено арешт майна польської приватної компанії.

Читайте також: ЖБТЗ вперше виклало в мережу відео про свої досягнення: показали й нещодавно відновлені БМП з новими траками
БМП-1
Майданчик компанії Wtórplast S.A. на якому зберігалися оплачені Україною бойові машини / Фото: ТСН

Нагадаємо, ще у квітні 2016 року між ДК "Укрспецекспорт" та Wtórplast S.A. був підписаний контракт на постачання 93 БМП за $15,345 млн. Польська сторона отримала від спецекспортера авансовий платіж у розмірі $9 млн, після чого поставила близько 20 бойових машин.

А ось далі польська компанія припинила відвантаження нових партій БМП, хоч, за умовами контракту, інші машини мали бути відправлені в Україну до 2018 року.

БМП-1
Конфіскація БМП-1 з майданчику польської компанії Wtórplast S.A. у серпні 2020 року / Фото: ТСН
В результаті, українська сторона вимушена була звернутися до польських судів.

Навіть після винесення рішень місцевими судовими інстанціями на користь України, Wtórplast S.A. не повертала ні отримані гроші, ні БМП.

БМП-1
Польський судовий виконавець, під час конфіскації, висловив подив з того, що Wtórplast не захотіла віддавати БМП добровільно / Фото: ТСН

У серпні цього року, після долучення до справи польських судових виконавців, вдалося конфіскувати оплачені БМП-1 та вивезти їх в Україну.

Як Defense Express вже повідомляв раніше, машини були доставлені на ЖБТЗ двома партіями (12 та 14 одиниць) й наразі проходять на заводі доопрацювання до належного стану. Приблизно за місяць 26 відновлених БМП-1 будуть передані Міноборони.

БМП-1
Конфіскація БМП-1 з майданчику польської компанії Wtórplast S.A. у серпні 2020 року / Фото: ТСН

Варто нагадати, що окрім конфіскації бронетехніки, польські суди постановили, що Wtórplast S.A. повинна відшкодувати ДК "Укрспецекспорт" близько $3 млн за судові витрати та непоставлену техніку. Як бачимо, поки з цієї суми отримано лише 27 частина.

Читайте також: В третій раз вперше "Укроборонпром" збирається виготовляти траки для БМП (фото)